ßßß
Jakiś czas temu na naszym blogu pojawił się przepis na domowy chleb . Już bardzo dawno go nie robiłem, a wczoraj sobie o nim przypomniałem. Również Wam chciałem przedstawić ten przepis ponownie, z małymi udoskonaleniami. Po wielu próbach wcześniej, doszedłem już do perfekcji przy robienia tego chleba. Spróbujcie go zrobić w domu, a nie będziecie żałować! Smaczny, prosty i bardzo szybko się robi.Składniki :- 1 litr ciepłej wody- 1 kg mąki pszennej- 50 g drożdży- 1 łyżeczka cukru- 2 łyżeczki soli- 8 łyżek płatków owsianych- garść łuskanego słonecznika- odrobina mleka do wykończenia
Przygotowanie :1. Do miski wlewamy wodę.2. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki soli.3. Wsypujemy 8 łyżek płatków owsianych.4. Kruszymy drożdże i wszystko dokładnie mieszamy.5. Odstawiamy masę na 20 min w ciepłe miejsce.6. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.7. Po 20 min. dodajemy mąkę (ja dodałem troszkę więcej niż 1 kg) oraz wsypujemy garść słonecznika.8. Całość wyrabiamy na ciasto.9. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.10. Do blachy przelewamy ciasto. Można spokojnie podzielić na 2 blachy - ja robiłem 1 raz i nie miałem małej blachy, więc wyszedł mi jeden duży bochen.11. Na wierzch smarujemy chleb mlekiem i posypujemy słonecznikiem i płatkami owsianymi.12. Blachę wstawiamy do piekarnika na 1 godz.13. Po godzinie chleb jest pachnący i gotowy.14. Odstawiamy do ostygnięcia i możemy spożywać.UWAGA : Zmiany do tego przepisu jakie należy wprowadzić, to po wymieszaniu wyrośniętych drożdży z mąką, zostawiamy ponownie ciasto na 20 minut do wyrośnięcia, sprawi to, że chleb będzie puszysty i miękki.