Wykonanie

Jakiś czas temu na naszym blogu pojawił się przepis na domowy
chleb . Już bardzo dawno go nie robiłem, a wczoraj sobie o nim przypomniałem. Również Wam chciałem przedstawić ten przepis ponownie, z małymi udoskonaleniami. Po wielu próbach wcześniej, doszedłem już do perfekcji przy robienia tego
chleba. Spróbujcie go zrobić w domu, a nie będziecie żałować! Smaczny, prosty i bardzo szybko się robi.Składniki :- 1 litr ciepłej
wody- 1 kg
mąki pszennej- 50 g
drożdży- 1 łyżeczka
cukru- 2 łyżeczki
soli- 8 łyżek
płatków owsianych- garść łuskanego
słonecznika- odrobina
mleka do wykończenia

Przygotowanie :1. Do miski wlewamy
wodę.2. Dodajemy 1 łyżeczkę
cukru i 2 łyżeczki
soli.3. Wsypujemy 8 łyżek
płatków owsianych.4. Kruszymy
drożdże i wszystko dokładnie mieszamy.5. Odstawiamy masę na 20 min w ciepłe miejsce.6. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.7. Po 20 min. dodajemy
mąkę (ja dodałem troszkę więcej niż 1 kg) oraz wsypujemy garść
słonecznika.8. Całość wyrabiamy na ciasto.9. Blachę do pieczenia smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą.10. Do blachy przelewamy ciasto. Można spokojnie podzielić na 2 blachy - ja robiłem 1 raz i nie miałem małej blachy, więc wyszedł mi jeden duży bochen.11. Na wierzch smarujemy
chleb mlekiem i posypujemy
słonecznikiem i
płatkami owsianymi.12. Blachę wstawiamy do piekarnika na 1 godz.13. Po godzinie
chleb jest pachnący i gotowy.14. Odstawiamy do ostygnięcia i możemy spożywać.UWAGA : Zmiany do tego przepisu jakie należy wprowadzić, to po wymieszaniu wyrośniętych
drożdży z
mąką, zostawiamy ponownie ciasto na 20 minut do wyrośnięcia, sprawi to, że
chleb będzie puszysty i miękki.