Wykonanie
Pyszny chlebuś na jeszcze lepsze śniadanko. Nie można dnia zacząć lepiej :D

Składniki:2 szklanki
mąki żytniej 720szklanka
mąki pszennej chlebowej 750łyżeczka
cukru20 g
drożdży1,5 łyżeczki
soli2 łyżki
olejuszklanka letniej
wody2 garście
słonecznikaWykonanie:Do większej miski przesiać
mąkę żytnia i pół
mąki pszennej chlebowej. Dodać
sól,
słonecznik i wymieszać.Resztę
mąki pszennej dać do mniejszego pojemnika, dać pokruszone
drożdże, pół szklanki
wody i łyżeczkę
cukru. Pozostawić pod przykryciem na jakieś 15 min, aż zaczną pracować
drożdże.Następnie do naszej miski, dać podrośnięte
drożdże i zacząć zagniatać ciasto, stopniowo dodawać
wody. Ciasto musi być gęste i nie może być za twarde. Pod koniec dać 2 łyżki
oleju bądź stopionego
masła. Dokładnie ugnieść, aż będzie odchodzić od ręki (ciasto jest dość klejące w czasie zagniatania).Włożyć do keksówki, lub innej brytfanki. I zostawić do wyrośnięta na ok.1 , 5 godziny.Piekarnik nagrzać do 200 - 220 stopni. I piec ok. 50 minut.Wystudzić i zajadać.Smacznego :)