ßßß
Do ciasta potrzebujesz:
- 600g mąki typu około 500- 300ml ciepłej wody- 20g świeżych drożdży- łyżki cukru- 1,5 łyżeczki soli- łyżeczki oleju- 120g słonecznika łuskanego+ do posypania na wierzchu
Wszystkie składniki poza słonecznikiem wymieszaj w misce i wyrabiaj energicznie aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto, które nie będzie się lepiło do rąk. Uformuj kulkę i umieść ją w misce, przykryj miskę ściereczką lub folią spożywczą by zapobiec obsychaniu ciasta i odstaw miskę w ciepłe miejsce na godzinę (polecam pokrywę akwarium :D ).
Po godzinie, gdy ciasto podwoi swą objętość zagnieć je ponownie dodając słonecznik, ukształtuj i umieść w nasmarowanym tłuszczem naczyniu w którym chleb będzie wypiekany, zwróć uwagę, że ciasto znów podwoi swoją objętość dlatego nie używaj zbyt małego naczynia, można też piec bezpośrednio na blasze. Ciasto przykryj dużą miską lub w inny sposób zabezpiecz je przed wysychaniem i znów odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie w razie potrzeby skoryguj kształt i posyp wierzch chleba słonecznikiem. Piecz we wcześniej rozgrzanym do 220 stopni C piekarniku, bez termoobiegu, dodając na dno piekarnika naczynie z wodą, która będzie parowała w czasie pieczenia chleba, po około 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez pół godziny. W razie wątpliwości sprawdź patyczkiem czy środek jest upieczony. Nie martw się twardą skórką, po chwili studzenia na kratce struktura chleba zmieni się całkowicie. Środek będzie puszysty a skórka cienka i chrupiąca.
Smacznego!!!