Wykonanie
Przepis na te pyszne pulpety w pysznym sosie znalazłam na pysznym blogu ..tak , tak na pysznym..zresztą sami tamsos..okazało się, że zabrakło w domu
koncentratu pomidorowego i dałam tylko trochę
ketchupu, więc i kolor
sosu jest inny...ale i tak danie było smaczne...

0,5 kg
mięsa mielonego1
cebula1/2 szkl.
ryżu parboiled Kupiec (suchego)1
marchewka1 łyżka
majonezusól,
pieprz,
vegeta,
czosnek granulowany,
pieprz ziołowySos:1 szkl.
śmietany 30%2 łyżki
majonezu1/2 szkl.
przecieru pomidorowego płynnego z kartonu (lub 2 łyżki
przecieru pomidorowego ze słoiczka lub
ketchupu)1/2 szkl.
wody2 płaskie łyżki
mąkisól,
pieprz,
vegetaRyż ugotować w osolonej wodzie.
Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor.Dodać
marchewkę i chwilę podsmażyć.
Mięso mielone ,
marchewkę z
cebulą,ugotowany
ryż,
majonez,
przyprawy dokładnie wymieszać.Formować pulpety [ ja dodatkowo podsmażyłam] i układać w naczyniu do zapiekania.Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos wymieszać,doprawić i zalać pulpety.Przykryć folią aluminiową.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok. 50 minut. Pod koniec pieczenia zdjąć folię i zapiekać jeszcze 5-10 minut.




