Wykonanie
Pomysł na zawijane bułeczki podpatrzyłam tutaj. u mnie zamiast nadzienia z
marmolady ,
orzechów..jest tylko
serek waniliowy..no i pomyliłam się .. dałam przez pomyłkę 1 łyżkę
kakao a 2 łyżki
kawy..Ciasto było dość rzadkie i stąd niezbyt piękne te bułeczki..ale smaczne..

Składniki na ciasto białe:3 dag
drożdży5 łyżek
cukru1/3 szkl.ciepłego
mleka1
jajkoszczypta
soli1,5 szkl.
mąki tortowej
Mleko podgrzać, do miski wrzucić suche składniki, wkruszyć
drożdże i wlać ciepłe
mleko. Całość wyrobić mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitego ciasta. [ja wyrabiałam ręcznie] Uformować kulę (ciasto jest lepkie, oprószyć
mąką ręce) i odstawić w misce do wyrośnięcia.Składniki na ciasto
kakaowe:3 dag
drożdży5 łyżek
cukru0,5 szkl. ciepłego
mleka1
jajkoszczypta
soli1,5 szkl.
mąki tortowej1 łyżka
kawy rozpuszczalnej2 łyżki
kakaoMleko podgrzać, do miski wrzucić suche składniki (
kawę lekko rozetrzeć), wkruszyć
drożdże i wlać ciepłe
mleko. Całość wyrobić mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitego ciasta.[ [ja wyrabiałam ręcznie] Uformować kulę i odstawić w misce do wyrośnięcia. Czas rośnięcia ok. 1,5 - 2 godzin.Dodatkowo
serek waniliowyBiałe ciasto wyłożyć na oprószoną
mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Ciasto jest delikatne i może się rwać. Na nie wyłożyć nadzienie [posmarować
serek], a na to wszystko rozwałkować ciasto ciemne. [ u mnie odwrotnie]Delikatnie rolować w roladę i kroić na dość grube plastry ok. 3 cm..Ulozyć na blaszkę [część ułożyłam w papilotkach do mufinek] Odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia [u mnie około 15 minut].Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20-25 minut. Studzić na kratce.Można polukrować lub posypać
cukrem pudrem.










