ßßß
Składniki:1/2 szkl. mąki1/4 szkl. ciemnego kakaoszczypta soli2/3 szkl. cukru1 1/4 szkl. mleka1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii3 jajka4 świeże gruszkiSposób przygotowania:Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszaj, by połączyły się tworząc gładką masę. Naczynia do zapiekania lekko natłuść - np. za pomocą masła lub oleju. Piekąc w małych foremkach wykorzystasz ich 8 o średnicy 9 cm.Gruszki obierz i przekrój na pół usuwając gniazda nasienne. Foremki z masą wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st . i piecz 10 minut. Po tym czasie do każdej foremki włóż połówkę gruszki i piecz kolejne 20-30 minut. Clafoutis jest gotowe, gdy przejdzie test suchego patyczka.