Wykonanie
Zaglądam systematycznie na blog Anny
Marii i systematycznie Ania mnie inspiruje. Tym razem mając w zanadrzu wiadro (!!!)
gruszek odkryłam przepis na clafoutis...
Czekoladowe! Z
gruszkami! Idealnie zmysłowe na ciepło... Na zimno nie próbowałam... nie doczekało...
Składniki:1/2 szkl.
mąki1/4 szkl. ciemnego
kakaoszczypta
soli2/3 szkl.
cukru1 1/4 szkl.
mleka1 łyżeczka pasty z
wanilii lub ekstraktu z
wanilii3
jajka4 świeże
gruszkiSposób przygotowania:Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszaj, by połączyły się tworząc gładką masę. Naczynia do zapiekania lekko natłuść - np. za pomocą
masła lub
oleju. Piekąc w małych foremkach wykorzystasz ich 8 o średnicy 9 cm.
Gruszki obierz i przekrój na pół usuwając gniazda nasienne. Foremki z masą wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st . i piecz 10 minut. Po tym czasie do każdej foremki włóż połówkę
gruszki i piecz kolejne 20-30 minut. Clafoutis jest gotowe, gdy przejdzie test suchego patyczka.