ßßß Cookit - przepis na Pile s oriz-czyli kurczak z ryżem

Pile s oriz-czyli kurczak z ryżem

nazwa

Wykonanie

Kiedyś robiłam już kurczaka z ryżem..ale ten jest bardziej smaczny...polecam.. do tego dania użyłam ryżu Sonko ..ryż chyba bardziej mi smakow a ł niż ku rcz ak ha ha . Przepis znalazłam w książce Bułgaria na talerzu Beaty Lipov. . Ja c o nieco zmieniłam ... Zdjęcie niestety tylko ogólne z kurczaka z ryżem w naczyniu żaroodpornym..[wyjęty z piekarnika ].
kurczak
marchewka
2-3 gał ąz ki selera
2-3 gałązki pie truszki
30 dkg ryżu białego Sonko
cebula
1-2 szkl.oleju
liść laurowy
sól
vegeta
Marchewkę obrać, włożyć do garnka . Dodać seler , włożyć kurcz aka [ ja włożył a m pokrojonego już kurczak a] i zalać wodą , aby przykryła mięso.Posolić, dodać vegetę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 30minut.Gdy mi ęs o będ zie miękkie wyjąć je z bulionu i po dzi eli ć na porcje [moje już było pokrojone ] .Bulion przelać przez gęste sitko.cebulę drobno posiekać .Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić ce bulę i podsmażyć.Dodać ryż i smażyć , cały czas mieszają c ,aż stanie się szklisty.Zala ć litrem bulionu, dod a ć liść laurowy i pokrojoną ugotowaną w rosole z kurczakiem marchewkę i zagotować.Następn ie przełożyć do naczynia do zapiekania.Na ryżu ułożyć porcje kurczaka.Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp eratury 180 stopni i piec 30 minut.W tym czasie ryż powinien wchłonąć bulion.Przed podaniem posypać posiekaną nat ką pietruszki.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/11/1004-pile-s-oriz-czyli-kurczak-z-ryzem.html