Wykonanie

Kiedyś robiłam już
kurczaka z
ryżem..ale ten jest bardziej smaczny...polecam.. do tego dania użyłam
ryżu Sonko ..
ryż chyba bardziej mi smakow a ł niż ku rcz ak ha ha . Przepis znalazłam w książce Bułgaria na talerzu Beaty Lipov. . Ja c o nieco zmieniłam ... Zdjęcie niestety tylko ogólne z
kurczaka z
ryżem w naczyniu żaroodpornym..[wyjęty z piekarnika ].
kurczakmarchewka2-3 gał ąz ki
selera2-3 gałązki pie
truszki30 dkg
ryżu białego Sonko
cebula1-2 szkl.
olejuliść laurowysólvegetaMarchewkę obrać, włożyć do garnka . Dodać
seler , włożyć
kurcz aka [ ja włożył a m pokrojonego już
kurczak a] i zalać
wodą , aby przykryła
mięso.Posolić, dodać
vegetę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 30minut.Gdy mi ęs o będ zie miękkie wyjąć je z
bulionu i po dzi eli ć na porcje [moje już było pokrojone ] .
Bulion przelać przez gęste sitko.
cebulę drobno posiekać .Na głębokiej patelni rozgrzać
olej, wrzucić ce bulę i podsmażyć.Dodać
ryż i smażyć , cały czas mieszają c ,aż stanie się szklisty.Zala ć litrem
bulionu, dod a ć
liść laurowy i pokrojoną ugotowaną w rosole z
kurczakiem marchewkę i zagotować.Następn ie przełożyć do naczynia do zapiekania.Na
ryżu ułożyć porcje
kurczaka.Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp eratury 180 stopni i piec 30 minut.W tym czasie
ryż powinien wchłonąć
bulion.Przed podaniem posypać posiekaną nat ką
pietruszki.