Wykonanie
Przepis na te smakołyki kuchni kociewskiej znalazłam tutaj .Moje[ a dokładniej to młodszej córki- ona je robiła]nie wyglądają tak pięknie jak u Aldi ale wyszły pyszne..do ich przygotowania użyłam
mąki tortowej i
płatków owsianych z Młynów Stoisław.
1 szkl.
płatków owsianych Młyny Stoisław1/2 szkl.
wiórków kokosowych2 łyżki
masła2 łyżki
oleju1 łyżka
miodu2
jajka3/4 szklanki
cukru3 łyżki gęstej
śmietany10 łyżek
mąki tortowej Młyny Stoisław
Masło roztopić w garnku. Dodać
olej,
płatki,
miód i
cukier. Prażyć na maleńkim ogniu cały czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Do zimnych
płatków dodać
jajka,
wiórki kokosowe,
śmietanę i
mąkę. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Z masy formować kulki. Poukładać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 10 minut - do zrumienienia. Wystudzić na kratce.