ßßß Cookit - przepis na 786. Czarny Jeż i wspólne pieczenie z Dorotką

786. Czarny Jeż i wspólne pieczenie z Dorotką

nazwa

Wykonanie

Ostatnio zrobiłam się leniwa..wyszukuję proste i szybkie do zrobienia ..no i oczywiście smaczne ciasta.. taki przepis znalazłam w książeczce Ciasta, ciastka i takie tam ..Kiedyś moja mama robiła podobne ciasto..ale gdzieś przepis mi się zawieruszył..Przepis zacytuję z książki [ a moje zmiany na czerwono]..Trochę zmieniłam co nieco i co nieco dodałam...okazało się , że zabrakło sody i dałam przyprawę do piernika..dodałam inny dżem i dodałam również cukinię [miałam otwarty słoik ]i garść a może i dwie garście porzeczki czerwonej..
Ciasto jest bardzo proste do zrobienia..wrzucamy wszystkie składniki do miksera, miksujemy ..wykładamy na blachę i pieczemy..
Do wspólnego wirtualnego pieczenia zaprosiłam Dorotkę ..a ona z chęcią się zgodziła i też trochę pozmieniała..ale zresztą sami zobaczcie na blogu Moje Małe Czarowanie ..
Przypominam i zapraszam do konkursu.
1/2 masła lub margaryny
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
3 jajka
2 szkl. mąki
3 łyżki dżemu[najlepiej wiśniowy] [ dżem truskawkowy z cynamonem ]
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody [ przyprawy do piernika]
1 łyżeczka cynamonu
cukinia w syropie
czerwone porzeczki
Wszystko pomieszać [ cukinię wymieszałam z ciastem , porzeczkę wyłożyłam na wierzh ciasta] i upiec.Ta -dam, nie wiem , na ile.Chyba 175 albo 200 stopni na 40 minut do godziny[na oko].
Piekłam sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/07/786-czarny-jez.html