ßßß Cookit - przepis na Kotlety ryżowo -pieczarkowe

Kotlety ryżowo -pieczarkowe

nazwa

Wykonanie

Proste do zrobienia..wystarczy niewiele składników..grzybów można użyć dowolnych..ja akurat miałam pieczarki..Do tych kotletów użyłam ryżu basmati Sonko ..kotleciki wyszły pyszne..polecam..
2 torebki ryżu basmati Sonko
1 jajko
mąka
2 kostki bulionowe [ najlepiej grzybowe]
1 cebula
25 dag p ieczarek
natka pietruszki
tarta bułka
sól
Ryż ugotować w bulionie, odsączyć i ostudzić. Pieczarki pokroić .Cebulę drobno posiekać,zeszklić na tłuszczu, dodać pieczarki,poddusić. Ryż wymieszać z podsmażonymi grzybami z cebulką, dodać posiekaną pietruszkę, jajko i tyle mąki, aby ciasto nie rozpadało się.Doprawić do smaku. Formować małe kotleciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Ryz basmati Sonko
Ryż basmati długoziarnisty jest uważany za najszlachetniejszą odmianę ryżu. Uprawiany jest u podnóży Himalajów, gdzie czysty mikroklimat wpłynął na zapach i smak długich, śnieżnobiałych ziaren. Ryż basmati jest produktem bezglutenowym i lekkostrawnym.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/07/776kotlety-ryzowo-pieczarkowe.html