Wykonanie
Proste do zrobienia..wystarczy niewiele składników..
grzybów można użyć dowolnych..ja akurat miałam
pieczarki..Do tych kotletów użyłam
ryżu basmati Sonko ..kotleciki wyszły pyszne..polecam..
2
torebki ryżu basmati Sonko1
jajkomąka2 kostki
bulionowe [ najlepiej
grzybowe]1
cebula25 dag p ieczarek
natka pietruszkitarta bułkasólRyż ugotować w
bulionie, odsączyć i ostudzić.
Pieczarki pokroić .
Cebulę drobno posiekać,zeszklić na tłuszczu, dodać
pieczarki,poddusić.
Ryż wymieszać z podsmażonymi
grzybami z
cebulką, dodać posiekaną
pietruszkę,
jajko i tyle
mąki, aby ciasto nie rozpadało się.Doprawić do smaku. Formować małe kotleciki, obtaczać w
tartej bułce i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Ryz basmati Sonko
Ryż basmati długoziarnisty jest uważany za najszlachetniejszą odmianę
ryżu. Uprawiany jest u podnóży Himalajów, gdzie czysty mikroklimat wpłynął na zapach i smak długich, śnieżnobiałych ziaren.
Ryż basmati jest produktem bezglutenowym i lekkostrawnym.