Wykonanie
Skoro są jagodzianki[u mnie jeszcze nie ma
jagód], mogą być i truskawianki..Pyszne , chociaż nie wyglądają zbyt pięknie.

50 dkg
mąki25 dkg
truskawek5 dkg
drożdży1/2 szkl.
mleka3
jajka1/2 szkl.
cukru12,5 dkg
margarynyaromat rumowy lub
arakowysól,
cukiertłuszcz do nasmarowania blachy1
jajko do posmarowania bułeczek
Drożdże pokruszyć, zasypać
cukrem, dodać łyżkę
mąki i zalać podgrzanym
mlekiem. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Margarynę stopić.
Mąkę przesiać, dodać
jajka i szczyptę
soli, wymieszać z rozczynem, dodać stopioną
margarynę i kilka kropli aromatu. Dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Truskawki oczyścić i oprószyć
cukrem. Natłuszczonymi rękami nabierać porcje wyrośniętego ciasta, rozpłaszczać i na każdy placuszek kłaść 1-2
truskawki. Zlepiać jak jagodzianki, formując podłużne lub okrągłe bułeczki.
Jajko lekko ubić, posmarować bułeczki, można posypać
cukrem i ułożyć je na natłuszczonej blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika (200-220 °C) na 30-40 minut.