ßßß Cookit - przepis na Bułeczki piernikowo-cynamonowe

Bułeczki piernikowo-cynamonowe

nazwa

Wykonanie

Miały być bułeczki kardamonowe, ale zrobiłam z przyprawą korzenną , którą sama zrobiłam...
1 łyżka cukru
1/4 szkl (50 ml) ciepłej wody
2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
200 ml mleka
1 łyżka śmietany
100 g masła
450 g mąki
120 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka świeżo utłuczonego zielonego kardamonu [ przyprawa korzenna]
2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko plus 1 łyżeczka wody
W miseczce wymieszać łyżkę cukru, ciepłą wodę i drożdże.Odstawić na kilka minut aż zacznie bąblować (ok. 10 minut).W rondelku wymieszać mleko, śmietanę i masło. Podgrzać aż masło się roztopi. Odstawić by ostygło. Wtedy połączyć z mieszaniną z drożdżami.W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i kardamon[ przyprawę korzenna]. Połączyć z mokrymi składnikami, zagnieść ciasto .Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 1 h.Ciasto rozwałkować na prostokąt [40 x 45 cm].Posmarować masłem, posypać cukrem i przyprawą do pierników. Zwinąć jak roladę .
Pokroić na kawałki grubości 3,5 - 4 cm . Kawałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem . Posmarować resztką masła.Ostawić do wyrośnięcia na 30-60 minut .Przed wstawieniem do piekarnika posmarować z wierzchu jajkiem z wodą.
Piec ok. 20-25 minut, aż będą koloru ciemnozłotego.
Przepis dodaję do akcji Korzenny tydzień.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/11/429-bueczki-piernikowo-cynamonowe.html