Wykonanie

Miały być bułeczki
kardamonowe, ale zrobiłam z
przyprawą korzenną , którą sama zrobiłam...1 łyżka
cukru1/4 szkl (50 ml) ciepłej
wody2 i 1/4 łyżeczki
drożdży instant200 ml
mleka1 łyżka
śmietany100 g
masła450 g
mąki120 g
cukru1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka świeżo utłuczonego zielonego
kardamonu [
przyprawa korzenna]2 łyżki
masła, roztopionego i ostudzonego3 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
cynamonu1
jajko plus 1 łyżeczka
wodyW miseczce wymieszać łyżkę
cukru, ciepłą
wodę i
drożdże.Odstawić na kilka minut aż zacznie bąblować (ok. 10 minut).W rondelku wymieszać
mleko,
śmietanę i
masło. Podgrzać aż
masło się roztopi. Odstawić by ostygło. Wtedy połączyć z mieszaniną z
drożdżami.W dużej misce wymieszać
mąkę,
cukier,
sól i
kardamon[
przyprawę korzenna]. Połączyć z mokrymi składnikami, zagnieść ciasto .Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 1 h.Ciasto rozwałkować na prostokąt [40 x 45 cm].Posmarować
masłem, posypać
cukrem i
przyprawą do pierników. Zwinąć jak roladę .Pokroić na kawałki grubości 3,5 - 4 cm . Kawałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem . Posmarować resztką
masła.Ostawić do wyrośnięcia na 30-60 minut .Przed wstawieniem do piekarnika posmarować z wierzchu
jajkiem z
wodą.Piec ok. 20-25 minut, aż będą koloru ciemnozłotego.Przepis dodaję do akcji Korzenny tydzień.