ßßß
Cookit - przepis na Kapuśniak
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Kapuśniak
Składniki
Kapusta kiszona
Ziemniak
Boczek
Cebula
Marchew
Kostka rosołowa
Kiełbasa cienka
Czosnek
Sól
Pieprz
Wykonanie
Pyszny kapuśniaczek..1/2 kg
kiszonej kapusty
8
ziemniaków
10 dkg
boczku
1
cebula
1
marchew
2
kostki rosołowe
20 dkg
cienkiej kiełbasy
1 ząbek
czosnku
sól
,
pieprz
Kapustę
wypłukać. Na patelni przesmażyć pokrojony
boczek
, dodać
kapustę
i dusić do miękkości.
Ziemniaki
i
marchew
obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać
wodą
i gotować około 20 minut. Dodać
kapustę
. Na patelni przesmażyć pokrojoną
kiełbasę
i drobno pokrojoną
cebulę
, dodać do zupy razem z kostką,
czosnkiem
i
liściem laurowym
. Doprawić
solą
i
pieprzem
.
Źródło:
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/10/kapusniak.html
Przepisy powiązane
Kuchnia śląska: Ciaperkraut (Ciapkapusta)
Ziemniaki z kapustą i boczkiem
Kiełbasiara, czyli baba ziemniaczana z kiełbasą
Kiszona kapusta zasmażana
Ziemniaczanka
Składniki powiązane (0)