ßßß Cookit - przepis na Ziemniaczanka

Ziemniaczanka

nazwa

Wykonanie

Ziemniaczanka
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 18 marca 2013 r. Piątek jest dniem w tygodniu, który zobowiązuje mnie do przygotowania dania bezmięsnego. Po przeglądzie lodówki i zapasów spożywczych uznałam, że najlepszym rozwiązaniem będzie dawno nie gotowana zupa ziemniaczana. Jak pomyślałam tak i wykonałam. Ta nietypowa potrawa spowodowała, że moje podniebienie do dziś czuje słodycz aromat i smak tej zupy, a kupki smakowe proszą o więcej. Okazuje się, że z "niczego" można przyrządzić coś pysznego. Zupa ziemniaczana Autor opinii: Halina Joskowska 16 marca: Smakowita zupa ziemniaczana !!! Delektując się tą zupą, Twoje odczucia smakowe na długo zapamiętają ten wspaniały aromat, smak i świeżość potrawy, a kupki smakowe będą prosić o więcej. Zupa idealna na piątkowe danie. Oceny: 4,3 Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 1 godz. Łączny czas: 1 godz. i 15 min Liczba porcji: 6 porcji Rozmiar porcji: 250 g Liczba kalorii w porcji: 100 Tłuszcz na porcje: 3,8 g Składniki: ziemniaki : 1/2 kg boczek : 5 dag cebula : 1 sztuka czosnek : 3 ząbki kostki rosołowe : 3 sztuki ziele angielskie : 1 ziarenko oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia : 1 łyżka listek laurowy : 1 sztuka pietruszka : natka sól morska : do smaku pieprz świeżo zmielony : szczypta Przygotowanie:
1. Do dużego garnka wlewam 6 dużych szklanek wody, dodaję kostki rosołowe i przyprawy. 2. Doprowadzam do wrzenia. 3. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, wrzucam do zupy i gotuję do miękkości. 4. Cebulę, czosnek i boczek drobno kroję i smażę na patelni. 5. Dodaję do zupy. 6. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i posypuję natką pietruszki.
Smacznego !!!! Serdecznośći:-)
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/03/ziemniaczanka.html