Wykonanie
Ziemniaczanka
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 18 marca 2013 r. Piątek jest dniem w tygodniu, który zobowiązuje mnie do przygotowania dania bezmięsnego. Po przeglądzie lodówki i zapasów spożywczych uznałam, że najlepszym rozwiązaniem będzie dawno nie gotowana zupa ziemniaczana. Jak pomyślałam tak i wykonałam. Ta nietypowa potrawa spowodowała, że moje podniebienie do dziś czuje
słodycz aromat i smak tej zupy, a kupki smakowe proszą o więcej. Okazuje się, że z "niczego" można przyrządzić coś pysznego. Zupa ziemniaczana Autor opinii:
Halina Joskowska 16 marca: Smakowita zupa ziemniaczana !!! Delektując się tą zupą, Twoje odczucia smakowe na długo zapamiętają ten wspaniały aromat, smak i świeżość potrawy, a kupki smakowe będą prosić o więcej. Zupa idealna na piątkowe danie. Oceny: 4,3 Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 1 godz. Łączny czas: 1 godz. i 15 min Liczba porcji: 6 porcji Rozmiar porcji: 250 g Liczba kalorii w porcji: 100 Tłuszcz na porcje: 3,8 g Składniki:
ziemniaki : 1/2 kg
boczek : 5 dag
cebula : 1 sztuka
czosnek : 3 ząbki
kostki rosołowe : 3 sztuki
ziele angielskie : 1 ziarenko
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia : 1 łyżka
listek laurowy : 1 sztuka
pietruszka :
natka sól morska : do smaku
pieprz świeżo zmielony : szczypta Przygotowanie:1. Do dużego garnka wlewam 6 dużych szklanek
wody, dodaję
kostki rosołowe i
przyprawy. 2. Doprowadzam do wrzenia. 3.
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, wrzucam do zupy i gotuję do miękkości. 4.
Cebulę,
czosnek i
boczek drobno kroję i smażę na patelni. 5. Dodaję do zupy. 6. Doprawiam do smaku
solą,
pieprzem i posypuję
natką pietruszki.
Smacznego !!!! Serdecznośći:-)