ßßß Cookit - przepis na Pierożki z kurkami

Pierożki z kurkami

nazwa

Wykonanie

Była zupa z kurek i zostało mi trochę kurek i postanowiłam coś z nimi jeszcze zrobić...No i znalazłam przepis na pierogi...U mnie prawdę mówiąc były to małe pierożki i bez suszonych pomidorów.Przepis znalazłam W kuchni Usagi, która prowadzi Pierogarnię. Przepis cytuję za autorką...
ok. 300 g (1 opakowanie) ciasta francuskiego
300 g kurek
2-3 suszone pomidory w zalewie [nie dałam]
2 cebule
1 łyżeczka suszonego tymianku (lub świeży)
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki bułki tartej do zagęszczenia farszu (opcjonalnie)
natka pietruszki
sól i pieprz
1 jajko
Kurki oczyścić i pokroić w kostkę, cebulę i pomidory drobno poszatkować. Na patelni rozpuścić masło, dodać suszony tymianek (jeśli mamy świeży to dodać razem z natką na końcu), cebulę, kurki i pomidory i dusić około 10 minut aż zmiękną. Gdy są gotowe, dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i do gorącego farszu dodać posiekaną drobno natkę pietruszkę.
Wystudzony farsz można zagęścić bułką tartą.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Ciasto francuskie podzielić na kwadraty, na każdy nałożyć farsz i złożyć tworząc trójkątne rożki. Dokładnie zalepić brzegi i ułożyć na papierze do pieczenia. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i piec w temperaturze 180°C około 30 minut, aż pierożki zrobią się złociste.
Przepis dodaję do akcji Pierogarnia.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/09/pierozki-z-kurkami.html