Wykonanie
            
Smażyłam te naleśniki dwa 
razy [ wypróbowałam kilka przepisów na pancakes , ale nie zdążyłam jeszcze opublikować, ale przyjdzie 
pora i na nie] i 
powiem szczerze , że są bardzo smaczne i chyba najlepsze z tych już wypróbowanych wcześniej..Pierwszy raz zrobiłam według oryginału , a za drugim razem okazało się , że w kartoniku została tylko szklanka 
maślanki..I cóż ..dałam szklankę 
śmietanę...A efekt..Proszę - na zdjęciu.. Przepis cytuję za Agatą.Składniki (na ok. 20 sztuk):2 filiżanki (ok.240 ml) 
mąki2 filiżanki 
maślanki1/2 łyżeczki 
soli2 łyżeczki 
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki 
sody2 łyżki 
cukru2 
jaja2 łyżki 
olejunasionka z 1/2 
laski waniliiPrzygotowanie:
Żółtka lekko ubić z 
olejem i 
maślanką. Dodać 
mąkę z pozostałymi suchymi składnikami oraz ziarenkami 
wanilii i 
cukrem. W drugiej misce ubić na sztywno 
białka. Delikatnie połączyć ciasto z 
białkami. Smażyć na teflonowej patelni (bez tłuszczu) do zarumienienia placuszków. Podawać ciepłe z odrobiną 
masła i 
syropem klonowym albo 
konfiturą.