Wykonanie
Smażyłam te naleśniki dwa
razy [ wypróbowałam kilka przepisów na pancakes , ale nie zdążyłam jeszcze opublikować, ale przyjdzie
pora i na nie] i
powiem szczerze , że są bardzo smaczne i chyba najlepsze z tych już wypróbowanych wcześniej..Pierwszy raz zrobiłam według oryginału , a za drugim razem okazało się , że w kartoniku została tylko szklanka
maślanki..I cóż ..dałam szklankę
śmietanę...A efekt..Proszę - na zdjęciu.. Przepis cytuję za Agatą.Składniki (na ok. 20 sztuk):2 filiżanki (ok.240 ml)
mąki2 filiżanki
maślanki1/2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody2 łyżki
cukru2
jaja2 łyżki
olejunasionka z 1/2
laski waniliiPrzygotowanie:
Żółtka lekko ubić z
olejem i
maślanką. Dodać
mąkę z pozostałymi suchymi składnikami oraz ziarenkami
wanilii i
cukrem. W drugiej misce ubić na sztywno
białka. Delikatnie połączyć ciasto z
białkami. Smażyć na teflonowej patelni (bez tłuszczu) do zarumienienia placuszków. Podawać ciepłe z odrobiną
masła i
syropem klonowym albo
konfiturą.