Wykonanie

Wczoraj przeglądając blogi a dokładniej przepisy wielkanocne znalazłam przepis na zajączki. Miałam akurat wszystkie potrzebne składniki i wczoraj je zrobiłam. Pod koniec okazało się, że nie mam jednak
rodzynek i niestety moje zajączki wyszły ''ślepe'' .ale na święta na pewno będą miały oczka [ zrobię je na pewno] Przepis cytuję za autorką .250 g
mąki1 torebka
proszku do pieczenia (na 500 g
mąki)2 łyżki mielonych
migdałów1 łyżeczka
soli150 g
naturalnego serka homogenizowanego (ja użyłam creme fraiche, ale dodałam dodatkowo 3 łyżki
cukru)1
jajko4 łyżki
mleka4 łyżki
olejuDo posmarowania:1
żółtkołyżka
mlekarodzynki i
płatki migdałów do dekoracjiWszystkie składniki ciasta wyrobić, najlepiej mikserem, na gładką i jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na posypanej
mąką stolnicy i wg własnej fantazji formować małe zajączki. Ja w tym celu wykrawałam dwa kółka, jedno większe, drugie mniejsze, a uszy
potem dokleiłam. Zajączki smarujemy po wierzchu rozmąconym
jajkiem z
mlekiem, kleimy
rodzynkowe oczy a uszy ozdabiamy
płatkami migdałów. Wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy przez około 15 min aż zajączki ładnie się zrumienią.