ßßß Cookit - przepis na Wielkanocne bułeczki - zajączki

Wielkanocne bułeczki - zajączki

nazwa

Wykonanie

Wczoraj przeglądając blogi a dokładniej przepisy wielkanocne znalazłam przepis na zajączki. Miałam akurat wszystkie potrzebne składniki i wczoraj je zrobiłam. Pod koniec okazało się, że nie mam jednak rodzynek i niestety moje zajączki wyszły ''ślepe'' .ale na święta na pewno będą miały oczka [ zrobię je na pewno] Przepis cytuję za autorką .
250 g mąki
1 torebka proszku do pieczenia (na 500 g mąki)
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżeczka soli
150 g naturalnego serka homogenizowanego (ja użyłam creme fraiche, ale dodałam dodatkowo 3 łyżki cukru)
1 jajko
4 łyżki mleka
4 łyżki oleju
Do posmarowania:
1 żółtko
łyżka mleka
rodzynki i płatki migdałów do dekoracji
Wszystkie składniki ciasta wyrobić, najlepiej mikserem, na gładką i jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wg własnej fantazji formować małe zajączki. Ja w tym celu wykrawałam dwa kółka, jedno większe, drugie mniejsze, a uszy potem dokleiłam. Zajączki smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem z mlekiem, kleimy rodzynkowe oczy a uszy ozdabiamy płatkami migdałów. Wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy przez około 15 min aż zajączki ładnie się zrumienią.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/04/wielkanocne-bueczki-zajaczki.html