Wykonanie
Placuszki
serowe przypominają w smaku tradycyjne naleśniki, są jednak od nich znacznie bardziej puszyste. To właściwie pancakes, lekko słone więc dodatek
karmelowego sosu i prażonych
migdałów bardzo tu pasuje. Placki są szybkie w przygotowaniu i było to w moim przypadku typowe zagospodarowanie resztek, otwarty
serek philadelphia wymagał szybkiego zużycia. Gorące placki polane pysznym sosem dulce de leche i posypane prażonymi
płatkami migdałowymi będą smakować nie tylko na śniadanie.

50 ml pełnego
mleka1
jajko,
żółtko i
białko oddzielnie85 g
serka kremowego philadelphia40 g
mąki samorosnącej, lub zwykłej z 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia i malutką szczyptą
soli2 łyżki
płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelnisos dulce de leche (gotowy lub domowej roboty)
Białko ubijamy. Pozostałe składniki przekładamy do wysokiego naczynia i ubijamy na gładką masę. Dodajemy do niej ubite
białko i mieszamy.Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Łyżką kładziemy placki i smażymy z obu stron ok 2 minut.Gotowe placki układamy na talerzu, posypujemy
migdałami i polewamy sosem.
