Kiedyś znalazłam przepis na taki gulasz [ nie pamiętam gdzie znalazłam], ale dość długo czekał w kolejce na wypróbowanie. W końcu nadeszła pora i oto efekt.50 dag łopatki wieprzowejłyżka papryki mielonej5 dag smalcułyżeczka kminku1/2 l piwakromka razowego chlebasól, pieprzMięso pokroić w kostkę i oprószyć sproszkowaną papryką. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, zrumienić na rozgrzanym smalcu. Dodać mięso, stale mieszając, smażyć razem około 10 minut. Całość oprószyć kminkiem, wlać połowę piwa. Rondel przykryć i gotować około 45 minut. Pokruszyć drobno razowy chleb, dodać do mięsa razem z pozostałym piwem. Gotować na małym ogniu jeszcze około 15 minut. Doprawić sola i pieprzem.