Wykonanie
Jesienią i zimą dania naszej rodzimej, polskiej kuchni smakują chyba najbardziej!Dzisiaj jeden z takich przepisów.
Bitki wołowe w gęstym, aromatycznym sosie.Podane z pieczonymi warzywami smakują naprawdę wybornie!Dzięki
cebuli i suszonym
śliwkom sos ma delikatnie słodki posmak.Swój ciemny kolor zawdzięcza głównie
suszonym grzybom.Po zmiksowaniu sos staje się gęsty i bardzo esencjonalny.Gorąco polecam :)
Składniki: (6 porcji)6 plastrów dobrej
wołowiny (
rostbef lub
antrykot są najlepsze)2
cebule (u mnie 6
szalotek) – obrane i pokrojone w piórka (
szalotki obrać i pozostawić w całości)2-3 ząbki
czosnku – obrane i pokrojone na plasterki1/2 szklanki
suszonych grzybów6-8 suszonych
śliwekbouquet garni (tj. związany nitką, mały pęczek
ziół, w którego skład najczęściej wchodzi
tymianek,
natka pietruszki i
liść laurowy; u mnie zamiast
natki pietruszki –
rozmaryn)
sól i
pieprzolejWykonanie:
Grzyby zalać 1/2 szklanki wrzątku i pozostawić na 15-20 minut aby namiękły.Kotlety wołowe rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. Oprószyć
solą i
pieprzem i obsmażyć na gorącym
oleju. (Uwaga: W czasie smażenia
mięso bardzo pryska!) Jak zmienią kolor i lekko się przyrumienią przełożyć do głębokiego rondla.Na patelnię po smażeniu
mięsa wrzucić pokrojone
cebule i
czosnek. Smażyć 2-3 minuty i przełożyć do rondla. Na patelnię wlać 1/4 szklanki gorącej
wody i pozwolić aby
woda rozpuściła przypieczone „smaczki” (deglasować*). Przelać do rondla z
wołowiną.*Deglasowanie to sposób zachowywania smaków
spod smażenia, polegający na wylaniu
białego wina,
bulionu lub
wody na rozgrzaną patelnię, a następnie dodaniu tak powstałego płynu do danej potrawy. (Żródło – tutaj)Na koniec do rondla wrzucić
suszone śliwki oraz dodać namoczone
grzyby wraz z
wodą, w której się moczyły. Włożyć
bouquet garni, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu 60-75 minut, do czasu aż
mięso będzie miękkie. W czasie duszenia sos powinien tylko lekko bulgotać. W czasie duszenia doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Mięso można podawać zaraz po ugotowaniu z lekkim sosem i widocznymi wyraźnie
suszonymi grzybami,
cebulką oraz
śliwkami. Można także wyjąć
mięso i pokroić w paski. Wyjąć również
śliwki i odstawić. Resztę zmiksować na gęsty sos.
Mięso podawać polane gęstym sosem i ozdobione uduszonymi
śliwkami.Smacznego :)