ßßß
Jesienią i zimą dania naszej rodzimej, polskiej kuchni smakują chyba najbardziej!Dzisiaj jeden z takich przepisów. Bitki wołowe w gęstym, aromatycznym sosie.Podane z pieczonymi warzywami smakują naprawdę wybornie!Dzięki cebuli i suszonym śliwkom sos ma delikatnie słodki posmak.Swój ciemny kolor zawdzięcza głównie suszonym grzybom.Po zmiksowaniu sos staje się gęsty i bardzo esencjonalny.Gorąco polecam :)
Składniki: (6 porcji)6 plastrów dobrej wołowiny (rostbef lub antrykot są najlepsze)2 cebule (u mnie 6 szalotek) – obrane i pokrojone w piórka (szalotki obrać i pozostawić w całości)2-3 ząbki czosnku – obrane i pokrojone na plasterki1/2 szklanki suszonych grzybów6-8 suszonych śliwekbouquet garni (tj. związany nitką, mały pęczek ziół, w którego skład najczęściej wchodzi tymianek, natka pietruszki i liść laurowy; u mnie zamiast natki pietruszki – rozmaryn)sól i pieprzolej
Wykonanie:Grzyby zalać 1/2 szklanki wrzątku i pozostawić na 15-20 minut aby namiękły.Kotlety wołowe rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na gorącym oleju. (Uwaga: W czasie smażenia mięso bardzo pryska!) Jak zmienią kolor i lekko się przyrumienią przełożyć do głębokiego rondla.Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucić pokrojone cebule i czosnek. Smażyć 2-3 minuty i przełożyć do rondla. Na patelnię wlać 1/4 szklanki gorącej wody i pozwolić aby woda rozpuściła przypieczone „smaczki” (deglasować*). Przelać do rondla z wołowiną.*Deglasowanie to sposób zachowywania smaków spod smażenia, polegający na wylaniu białego wina, bulionu lub wody na rozgrzaną patelnię, a następnie dodaniu tak powstałego płynu do danej potrawy. (Żródło – tutaj)Na koniec do rondla wrzucić suszone śliwki oraz dodać namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Włożyć bouquet garni, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu 60-75 minut, do czasu aż mięso będzie miękkie. W czasie duszenia sos powinien tylko lekko bulgotać. W czasie duszenia doprawić do smaku solą i pieprzem.Mięso można podawać zaraz po ugotowaniu z lekkim sosem i widocznymi wyraźnie suszonymi grzybami, cebulką oraz śliwkami. Można także wyjąć mięso i pokroić w paski. Wyjąć również śliwki i odstawić. Resztę zmiksować na gęsty sos.Mięso podawać polane gęstym sosem i ozdobione uduszonymi śliwkami.Smacznego :)