Wykonanie


Lubię łączyć ze sobą różne przepisy. Tym razem przejrzałam książkę Roberta Sowy i znalazłam przepis na
razowy jabłecznik. Wykorzystałam przepis na ciasto
razowe. Wypełniłam nim babeczki i upiekłam. Dodałam
bitą śmietanę oraz
truskawki.To drugi przepis z książki „Życie kocha jeść” Roberta Sowy. Kilka dni temu przygotowałam tort
czekoladowy z
nalewką z
wiśni i kremem herbacianym. Nie było to udane doświadczenie.
Biszkopt piekłam 3
razy a po złożeniu całości razem z kremem wszystko się po prostu rozjechało. Krem nie miał prawidłowej konsystencji a polewa po nim po prostu spłynęła. Nie jestem tutaj jednak po to aby narzekać na słabe przepisy a raczej pokazywać te dobre.Pokazuję więc przepis na fajne
razowe ciasto kruche, które idealnie nadaje się na
spody do babeczek czy tart.Składniki:3 szklanki
mąki pszennej razowejszczypta
soli0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej100g zimnego
masła0,5 szklanki
brązowego cukru (ja użyłam pół na pół z
białym)2
jajka0,5 szklanki
miodu płynnego0,5 szklanki
orzechów włoskichNa stolnicę wysypujemy
mąkę z
solą,
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną. Dodajemy pokrojone
masło i
cukier. Siekamy nożem . Dodajemy
jajka,
miód i zagarniając
mąkę do środka zagniatamy ciasto (ja zagniotłam wszystko w robocie). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Gdy stwardnieje wałkujemy, wycinamy i wyklejamy foremki. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) około 45-50 minut.Po wystygnięciu wyjmujemy
spody z foremek. Napełniamy je
bitą śmietaną.Ja przygotowałam je z
truskawkami, które wcześniej pokroiłam na plasterki i włożyłam do tężejącej
truskawkowej galaretki. Niestety o tej
porze roku nie ma „normalnych”
truskawek więc polecam ten przepis w
truskawkowym sezonie.Do przygotowania tych babeczek użyłam foremek to tartaletek z tchibo. Cały katalog WYPIEKI możesz obejrzeć TUTAJJeszcze dzisiaj pojawi się konkurs w którym do wygrania będą nagrody właśnie z tego katalogu. Zapraszam!