ßßß Cookit - przepis na Tarta farmerska

Tarta farmerska

nazwa

Wykonanie

Tarta to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Przygotowywana z ciasta kruchego, francuskiego lub nawet drożdżowego. Jej największą zaletą jest to, że można do środka włożyć dosłownie każde warzywo, pokrojone mięso lub jedno i drugie zalać masą śmietanowo-jajeczną, opcjonalnie dodać ser starty na tarce. W dosłownie 60 minut mamy bardzo ciekawe danie na kolację, na obiad lub to co najbardziej lubi mój mąż – lunch w pracy.
Dzisiejsza tarta wykonana zostanie przy użyciu warzyw na patelnię d’aucy – wybrałam specjalnie mieszankę Farmer z przyprawą polską. Dlaczego? Chciałam po prostu typowe danie francuskie zrobić bardziej po polsku.
Jako bazę do tarty wykonałam ciasto kruche bezjajeczne składające się tylko z mąki, masła, wody i soli. Masa śmietanowo-jajeczna zawiera wystarczająco dużą ilość jaj – 5 sztuk. Chciałam więc zaoszczędzić i nie dodawać ich do ciasta. Nie jest to jak widać danie dietetyczne ale na pewno sycące. Spokojnie najeść się mogą 3-4 osoby chociaż wiem, że jako danie bezmięsne wielu panów nie będzie biło braw.
Zaletą takiej tarty jest to, że jest bardzo kolorowa, prosta do wykonania i dość szybka (nie licząc czasu na chłodzenie ciasta). Lubię ją przygotowywać bo zwykle ciasto zagniatam rano (w maszynie do chleba na programie makaron) i przekładam je w folii do lodówki. Gdy nadchodzi pora obiadowa wyjmuję je, wałkuję, zapiekam i wypełniam dodatkami.
Składniki na ciasto kruche:
250g mąki pszennej
180g schłodzonego masła (82% tłuszczu mlecznego, niesolone)
70ml wody zimnej
szczypta soli
W opcji dla leniwych wkładamy wszystkie składniki do maszyny do pieczenia chleba i włączamy program do zagniatania ciasta (u mnie program makaron). Pamiętamy aby masło pokroić na mniejsze fragmenty a nie wrzucać je w jednym kawałku. Gdyby ciasto było zbyt luźne dodajemy mąki, zbyt twarde lub nie chciało się zagnieść w kulę – wody.
W opcji dla tradycjonalistów mąkę siekamy z masłem i solą. Układamy w kopczyk, robimy po środku wgłębienie i wlewamy w nie wodę. Zagniatamy ruchem do środka. Ważne jest aby ciasto zagniatać w miarę szybko nie ogrzewając zbytnio masła. Na koniec formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Powinno się schładzać minimum godzinę ale może i dłużej.
Po tym czasie ciasto wałkujemy (podsypujemy mąką w razie potrzeby). Układamy w formie do tarty formując boki. Wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy fasolą lub kulkami ceramicznymi. Zapiekamy w 200 stopniach przez 20 minut.
Składniki na farsz:
1 opakowanie warzyw na patelnię d’aucy farmer z przyprawą polską
40g tartego parmezanu
Na wstępnie zapieczony spód tarty wysypujemy parmezan. Staramy się aby był równomiernie rozprowadzony. Na wierzch wysypujemy warzywa (najlepiej wstępnie rozmrożone ale niekoniecznie).
*opcjonalnie do warzyw można dołożyć kilka pokrojonych na drobniutkie paseczki pasków boczku. Ja tym razem postawiłam na tartę wegetariańską.
Składniki na masę śmietanowo-jajeczną:
przyprawa z opakowania warzyw na patelnię d’aucy farmer z przyprawą polską
200g śmietany 30% (można użyć chudszej)
5 jaj
Wszystkie składniki mieszamy rózgą lub widelcem do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masą zalewamy warzywa w tarcie. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut (czas można nieco wydłużyć lub skrócić w zależności od wielkości naszej tarty – środek ciasta powinien być ścięty i nie pływać, całość powinna się również zarumienić).
Już niedługo więcej przepisów z warzywami i owocami marki d’aucy!
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/tarta-farmerska-po-polsku