ßßß Cookit - przepis na Składniki na sos BBQ:

Składniki na sos BBQ:

nazwa

Wykonanie

Patrzę na to zdjęcie i od razy dostaję ślinotoku. Zwykle obok steków przechodzę raczej obojętnie. Nie specjalnie jestem tego typu mięsożercą, Jednak to danie było wyjątkowe. Jak je przygotować w domu?
Przepis pochodzi z warsztatów z Polska-gotuje.pl a autorem jest Robert Sowa.
Składniki:
4 antrykoty wołowe po około 150g każdy
groszek mrożony 300g
2 pomidory
2 ząbki czosnku
masło 60g
Składniki na marynatę:
4 łyżki oliwy z oliwek lu oleju
2 łyżki musztardy dijon
sól morska
grubomielony czarny pieprz
300ml ketchupu
1 łyżka musztardy dijon
2 łyżki sosu Worcester
100ml miodu pszczelego
2 rozgniecione ząbki czosnku
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
sól, pieprz do smaku
Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Mięso umyć, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Natrzeć marynatą i włożyć do lodówki na min 2 godziny.
Wszystkie składniki sosu barbeque dobrze ze sobą wymieszać. Doprawić. Odstawić na bok aby wszystkie składniki się połączyły.
Zamarynowaną wołowinę obsmażamy z obu stron na grillu lub patelni grillowej. Następnie ułożyć na blasze do pieczenia i piec około 8 minut w 180st. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawić na chwilę aby odpoczęło. Następnie pokroić w plastry.
Rozmrożony groszek przesmażamy na maśle z dodatkiem czosnku. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej pozbawione skóry i gniazd nasiennych). Całość smażymy około 3 minut.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/pieczony-antrykot-wolowy-z-sosem-bbq