Wykonanie


Patrzę na to zdjęcie i od
razy dostaję ślinotoku. Zwykle obok
steków przechodzę raczej obojętnie. Nie specjalnie jestem tego typu mięsożercą, Jednak to danie było wyjątkowe. Jak je przygotować w domu?Przepis pochodzi z warsztatów z Polska-gotuje.pl a autorem jest Robert Sowa.

Składniki:4
antrykoty wołowe po około 150g każdy
groszek mrożony 300g2
pomidory2 ząbki
czosnkumasło 60gSkładniki na marynatę:4 łyżki
oliwy z oliwek lu
oleju2 łyżki
musztardy dijon
sól morskagrubomielony
czarny pieprz300ml
ketchupu1 łyżka
musztardy dijon2 łyżki
sosu Worcester100ml
miodu pszczelego2 rozgniecione ząbki
czosnku2 łyżki
octu jabłkowego1 łyżeczka mielonej
czerwonej paprykisól,
pieprz do smakuSkładniki marynaty wymieszać ze sobą.
Mięso umyć, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Natrzeć marynatą i włożyć do lodówki na min 2 godziny.Wszystkie składniki
sosu barbeque dobrze ze sobą wymieszać. Doprawić. Odstawić na bok aby wszystkie składniki się połączyły.Zamarynowaną
wołowinę obsmażamy z obu stron na grillu lub patelni grillowej. Następnie ułożyć na blasze do pieczenia i piec około 8 minut w 180st. Po wyjęciu z piekarnika
mięso odstawić na chwilę aby odpoczęło. Następnie pokroić w plastry.Rozmrożony
groszek przesmażamy na
maśle z dodatkiem
czosnku. Dodajemy pokrojone w kostkę
pomidory (wcześniej pozbawione skóry i gniazd nasiennych). Całość smażymy około 3 minut.