ßßß

Nie wiem czy jest to przepis na naleśniki idealne. Nawet nie chcę żeby ten przepis do takowego pretendował. Po prostu jest sprawdzony i dość ciekawy. Szczególnie, że ze słonecznymi pomarańczami akurat żeby wywołać wiosnę.Składniki na naleśniki:1 jajko3g masła rozpuszczonego250ml mleka80g mąkiSkładniki mieszamy na gładką masę. Można dodać szczyptę soli i cukru. Porcję ciasta smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.Składniki na dodatki:2 pomarańcze30g miodu50ml likieru pomarańczowego80ml soku pomarańczowego15g cukru brązowego100ml śmietany 36%15g cukru białegomięta do dekoracjiPomarańcze parzymy i przy pomocy zestera robimy zesty (można również użyć obieraczki do warzyw i obrać pomarańcze ze skórki (bez białego albedo) i posiekać nożem). Pomarańcze obieramy tak aby wykroić z niej fileciki bez białych błon. Z reszty owocu wyciskamy do miseczki sok.Na suchą patelnię wsypujemy cukier brązowy i karmelizujemy całość. Uważamy żeby nie przypalić. Dodajemy miód oraz zesty przygotowane wcześniej. Po chwili smażenia dodajemy sok z pomarańczy (ten wyciśnięty oraz ten przygotowany wcześniej). Całość redukujemy do uzyskania masy o gęstości miodu. Na tak przygotowany sos nakładamy naleśniki złożone w trójkąty. Podsmażamy chwilę na niewielkim ogniu. Dodajemy likier. Całość przez chwilę jeszcze podgrzewamy aby pozbyć się alkoholu.Śmietanę ubijamy z cukrem i podajemy razem z naleśnikami.