ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony w piwie z ziemniakami i kukurydzą

Kurczak pieczony w piwie z ziemniakami i kukurydzą

nazwa

Wykonanie

Mam ostatnio opóźnienia w publikowaniu wpisów (najaktualniej jest u mnie na Instagramie). Nie wiem czemu ale mój dotychczasowy plan dnia nagle uległ kompletnemu prze-aranżowaniu. Teraz zamiast wolnych, cichych i spokojnych wieczorów przeznaczonych głównie na pracę ogarnia mnie taka senności, że nie mogę się opanować. Dom, zawsze czysty i schludny, nagle przemienił się w wysypisko (dosłownie!). Wiadomo jak to jest przy remontach – nie ma się nad wszystkim kontroli a resztki sił przeznacza się na bieżące sprawy a nie na sprzątanie. Niemniej jednak teraz biję się w piersi i publikuję wpis na kurczaka zapiekanego w piwie.
Inspirację na ten przepis wyszukałam gdzieś w necie. Nie pamiętam gdzie ale skusiło mnie to, że danie było jednogarnkowe. Niestety nie spisałam listy składników. Musiałam więc polegać na swojej pamięci (a oryginał przeczytałam zaledwie raz). Niemniej jednak udało się i uważam, że przepis jest rewelacyjny. Słodko-ostry chociaż dzięki limonce da się wyczuć lekko kwaskowaty posmak.
Składniki:
4 ćwiartki tylne z kurczaka
8-10 niewielkich ziemniaków
3 szalotki (można użyć 2 cebuli)
kukurydza w puszce (użyłam Bonduelle złocistej)
szklanka piwa pszenicznego
2 łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki słodkiej papryki
sok i starta skórka z limonki
olej do smażenia
sól
Mięso myjemy, osuszamy i każdą ćwiartkę dzielimy na pół (oddzielnie udo i pałka). Marynujemy w kurkumie, papryce, soku z limonki, soli i niewielkiej ilości oleju. Odstawiamy na minimum godzinę a najlepiej na całą noc. Następnie podsmażamy na patelni aż mięso zacznie się rumienić.
Szalotkę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (jak do zupy). Oba warzywa podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy warzywa i podsmażonego wcześniej kurczaka. Dokładamy kukurydzę oraz skórkę z limonki (ja dałam skórkę z całej limonki ale równie dobrze można dać mniej) i zalewamy szklanką pszenicznego piwa. Przykrywamy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/kurczak-pieczony-w-piwie-z-ziemniakami-kukurydza