Wykonanie

Wczoraj na obiad upiekłam takie ziemniaczki. Za oknem oczywiście upał, ale słońce się schowało i tak nie paliło jak w sobotę. Wiem, wiem wariatka ze mnie, że w taką duchotę odpalałam piekarnik, ale ja tak lubię sobie utrudniać życie. Ziemniaczki nacięłam tak jak się robi znane
ziemniaki hasselback i przełożyłam je
szynką i
cebulą. Upiekłam i już, cała robota.Dzisiaj na szczęście za oknem jest ciut chłodniej, więc w pracy jakoś wytrzymam. Zostawiam was z przepisem a sama lecę do obowiązków.Zapraszam :-)Składniki:- 10 średnich
ziemniaków- 150 g
polędwicy z
kurczaka(Hańderek)- 1
cebula-
sól- 2 łyżki
olejuWykonanie:
Ziemniaki myjemy (nie obieramy ich ze skórki). Nacinamy
ostrym nożem, ale nie do końca (nacinamy tak do 3/4
ziemniaka, aby nam się nie rozwalił). Na dłonie wylewamy porcjami
olej i smarujemy
ziemniaki ze wszystkich stron. Możemy także posmarować je pędzelkiem, ale w dłoniach jest szybciej.
Ziemniaki układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy
solą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 30 minut.
Szynkę kroimy na plastry, następnie plastry na mniejsze kawałki, podsmażamy je delikatnie na patelni.
Cebulę kroimy w piórka i dusimy lekko na patelni.Po 30 minutach pieczenia wyciągamy
ziemniaki i pozwalamy im chwilkę odpocząć (niech przestygną). Następnie odchylamy widelcem lub lekko nożem warstwy naciętego
ziemniaka i wkładamy kawałki
szynki, w kolejne warstwy kawałeczki
cebuli.Pieczemy jeszcze 20-30 minut, aż
ziemniaki będą całkowicie miękkie.Podajemy same lub z ulubioną surówką.

