ßßß Cookit - przepis na Kotlety mielone od mojej mamy

Kotlety mielone od mojej mamy

nazwa

Wykonanie

Zwykłe… najzwyklejsze kotlety mielone na świecie. To jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Jedno z moich ulubionych dań i zdecydowanie najlepsze wykonywane przez moją mamę. Towarzyszyła im zawsze magia przygotowywania. Najpierw mielenie mięsa w maszynce, namaczanie bułki, przyprawianie oraz na końcu samo wyrabianie.
Ich doskonały smak będzie przede wszystkim zależał od mięsa, którego użyjemy. Odpada mięso mielone i paczkowane z hipermarketu. Najlepiej więc kupić 500g szybki wieprzowej i zmielić samemu w domu. Zajmuje to ledwie kilka minut a efekt jest niebotycznie lepszy.
Składniki:
500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub łopatki
1 wysuszona kajzerka
1 jajko
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
szklanka bulionu drobiowego (rosołu)
sól i pieprz
mąkę do obtaczania
olej do smażenia
Cebulę i czosnek siekam bardzo drobno (lub mielę razem z mięsem w maszynce do mielenia mięsa). Mięso przekładam do miski. Dodaję cebulę i czosnek.
Kajzerkę zalewam bulionem i odstawiam aby namiękła. Gdy dobrze namięknie odciskam z nadmiaru płynu. Dodaję do mięsa. Wbijam również 1 jajko. Doprawiam solą i pieprzem.
Całość dzielę na 10-12 porcji i z każdej formuję kotlet. Obtaczam w mące i smażę na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/kotlety-mielone-od-mojej-mamy