Wykonanie
Zwykłe… najzwyklejsze kotlety mielone na świecie. To jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Jedno z moich ulubionych dań i zdecydowanie najlepsze wykonywane przez moją mamę. Towarzyszyła im zawsze
magia przygotowywania. Najpierw mielenie
mięsa w maszynce, namaczanie
bułki, przyprawianie oraz na końcu samo wyrabianie.
Ich doskonały smak będzie przede wszystkim zależał od
mięsa, którego użyjemy. Odpada
mięso mielone i paczkowane z hipermarketu. Najlepiej więc kupić 500g szybki wieprzowej i zmielić samemu w domu. Zajmuje to ledwie kilka minut a efekt jest niebotycznie lepszy.Składniki:500g
mięsa mielonego z
szynki wieprzowej lub
łopatki1 wysuszona
kajzerka1
jajko1 duża
cebula2 ząbki
czosnkuszklanka
bulionu drobiowego (rosołu)
sól i
pieprzmąkę do obtaczania
olej do smażenia
Cebulę i
czosnek siekam bardzo drobno (lub
mielę razem z
mięsem w maszynce do
mielenia mięsa).
Mięso przekładam do miski. Dodaję
cebulę i
czosnek.
Kajzerkę zalewam
bulionem i odstawiam aby namiękła. Gdy dobrze namięknie odciskam z nadmiaru płynu. Dodaję do
mięsa. Wbijam również 1
jajko. Doprawiam
solą i
pieprzem.Całość dzielę na 10-12 porcji i z każdej formuję kotlet. Obtaczam w
mące i smażę na dobrze rozgrzanym
oleju z obu stron.