ßßß
Indyk z żurawiną to przykład dania na które aż wstyd pisać przepis. Banalny i szybki a do tego bardzo tani (jak na danie mięsne). Nie będę ukrywać, że rodzinne obiady często u mnie w domu są bardzo proste. Staram się również podstawowe składniki zawsze mieć w domowej spiżarni.Generalnie zachęcam do przygotowywania w domu dań z drobiu. Mięso nie wymaga długotrwałego gotowania i jest bardzo proste w doprawieniu i wydobyciu z niego smaku.
Składniki:filet z indyka pokrojony na kotlety o grubości około 1cmpół szklanki suszonej żurawiny2 czerwone cebule2-3 ząbki czosnku500ml bulionu drobiowo-warzywnegomąka do oprószenia mięsa2-3 łyżki olejusól i pieprz do smakuMięso myjemy, osuszamy i oprószamy w mące (doprawionej solą i pieprzem). Smażymy na oleju na złoty kolor. Cebulę oraz czosnek siekamy w drobną kostkę. Dokładamy na patelnię. Podsmażamy uważając aby nic się nie przypaliło. Dokładamy żurawinę i zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (około 30 minut). Gdyby sos był zbyt rzadki, odparowujemy bez przykrycia do pożądanej konsystencji.Podajemy z kaszą gryczaną, kluskami śląskimi lub ryżem. Wybornie smakuje również z domowym makaronem.