Wykonanie
Indyk z
żurawiną to przykład dania na które aż wstyd pisać przepis. Banalny i szybki a do tego bardzo tani (jak na danie
mięsne). Nie
będę ukrywać, że rodzinne obiady często u mnie w domu są bardzo proste. Staram się również podstawowe składniki zawsze
mieć w domowej spiżarni.Generalnie zachęcam do przygotowywania w domu dań z drobiu.
Mięso nie wymaga długotrwałego gotowania i jest bardzo proste w doprawieniu i wydobyciu z niego smaku.

Składniki:
filet z indyka pokrojony na kotlety o grubości około 1cmpół szklanki
suszonej żurawiny2
czerwone cebule2-3 ząbki
czosnku500ml
bulionu drobiowo-warzywnego
mąka do oprószenia
mięsa2-3 łyżki
olejusól i
pieprz do smaku
Mięso myjemy, osuszamy i oprószamy w
mące (doprawionej
solą i
pieprzem). Smażymy na
oleju na złoty kolor.
Cebulę oraz
czosnek siekamy w drobną kostkę. Dokładamy na patelnię. Podsmażamy uważając aby nic się nie przypaliło. Dokładamy
żurawinę i zalewamy
bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości
mięsa (około 30 minut). Gdyby sos był zbyt rzadki, odparowujemy bez przykrycia do pożądanej konsystencji.Podajemy z
kaszą gryczaną, kluskami śląskimi lub
ryżem. Wybornie smakuje również z domowym
makaronem.