ßßß Cookit - przepis na Duszony indyk z żurawiną i czerwoną cebulą

Duszony indyk z żurawiną i czerwoną cebulą

nazwa

Wykonanie

Indyk z żurawiną to przykład dania na które aż wstyd pisać przepis. Banalny i szybki a do tego bardzo tani (jak na danie mięsne). Nie będę ukrywać, że rodzinne obiady często u mnie w domu są bardzo proste. Staram się również podstawowe składniki zawsze mieć w domowej spiżarni.
Generalnie zachęcam do przygotowywania w domu dań z drobiu. Mięso nie wymaga długotrwałego gotowania i jest bardzo proste w doprawieniu i wydobyciu z niego smaku.
Składniki:
filet z indyka pokrojony na kotlety o grubości około 1cm
pół szklanki suszonej żurawiny
2 czerwone cebule
2-3 ząbki czosnku
500ml bulionu drobiowo-warzywnego
mąka do oprószenia mięsa
2-3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Mięso myjemy, osuszamy i oprószamy w mące (doprawionej solą i pieprzem). Smażymy na oleju na złoty kolor. Cebulę oraz czosnek siekamy w drobną kostkę. Dokładamy na patelnię. Podsmażamy uważając aby nic się nie przypaliło. Dokładamy żurawinę i zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (około 30 minut). Gdyby sos był zbyt rzadki, odparowujemy bez przykrycia do pożądanej konsystencji.
Podajemy z kaszą gryczaną, kluskami śląskimi lub ryżem. Wybornie smakuje również z domowym makaronem.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/duszony-indyk-z-zurawina-i-czerwona-cebula