Wykonanie
Pomysł na ten obiad powstał pod wpływem przepisu z pewnej gazety ale, że w trakcie gotowania całkowicie go zmieniłam,
mogę go uznać za mój własny.
Drób i
suszone owoce to bardzo dobre połączenie, wiedzą o tym wszyscy, którzy już tego próbowali. Ja zazwyczaj wykorzystuję
śliwki lub
morele ale przecież
żurawina też świetnie się nadaje. Danie podałam z
ryżem.Przypominam o trwającym konkursie. Tutaj możecie zostawiać swoje propozycje:)

Składniki:4 udka kurze2
cebule2 ząbki
czosnku10 dag
suszonej żurawiny500 ml
bulionu drobiowegopół szklanki
śmietankisól,
pieprzolej do smażeniaPrzygotowane udka podsmażyć na patelni z obydwóch stron na rumiano. Dodać
cebulę i
czosnek i chwilę razem smażyć. Wlać
bulion i dusic około 30 minut. Po tym czasie dodać
żurawinę i dusić jeszcze około 15 minut. Doprawić
solą i
pieprzem. Pod sam koniec wlać
śmietankę, wymieszać dokładnie i zagotować. Danie najlepiej smakuje z
ryżem lub kopytkami.Smacznego:)