ßßß

Cukinia to zdecydowanie moje ulubione zielone warzywo. Uwielbiam ją pod prawie każdą postacią a ostatnio zawojowała moje podniebienie w postaci faszerowanej mięsem mielonym i zapiekanej z serem.Danie jest proste i dość szybkie do przygotowania. Cukinie są łatwo dostępne i, ze względu na sezon grillowy, często są na promocji. Ta wersja nadaje się również do przygotowania „na zaś”. Po ogrzaniu w piekarniku pod grillem, nawet!Przepis na farsz zaczerpnęłam z wcześniejszego przepisu na faszerowane pomidory, które robiłam z kuchnią lidla.
Składniki:4 duże cukinie1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego½ pęczka natki pietruszki1 ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany1 cebula, pokrojona w bardzo drobną kosteczkęsólPieprz2 kulki mozzarelli, pokrojone w kostkę1 łyżeczka ostrej papryki w proszku – można zastąpić świeżą papryczką chillitarty ser gouda – ilość według upodobańCukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Ze środka przy pomocy łyżeczki usuwamy gniazda nasienne tworząc z cukinii łódeczki.Do malaksera wrzucamy mięso mielone, pokrojoną cebulę i ząbek czosnku. Dodajemy mozzarellę, natkę pietruszki oraz ostrą paprykę. Farsz wyrabiamy. Doprawiamy pieprzem i solą. Włączamy malakser i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Można równie wszystko posiekać ręcznie i wymieszać.Cukinie faszerujemy farszem i przykrywamy tartym serem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.