Wykonanie

Cukinia to zdecydowanie moje ulubione zielone warzywo. Uwielbiam ją pod prawie każdą postacią a ostatnio zawojowała moje podniebienie w postaci faszerowanej
mięsem mielonym i zapiekanej z
serem.Danie jest proste i dość szybkie do przygotowania.
Cukinie są łatwo dostępne i, ze względu na sezon grillowy, często są na promocji. Ta wersja nadaje się również do przygotowania „na zaś”. Po ogrzaniu w piekarniku pod grillem, nawet!Przepis na farsz zaczerpnęłam z wcześniejszego przepisu na faszerowane
pomidory, które robiłam z kuchnią lidla.

Składniki:4 duże
cukinie1 kg
mielonego mięsa wieprzowo-wołowego½ pęczka
natki pietruszki1 ząbek
czosnku, bardzo drobno posiekany1
cebula, pokrojona w bardzo drobną kosteczkę
sólPieprz2 kulki
mozzarelli, pokrojone w kostkę1 łyżeczka
ostrej papryki w proszku – można zastąpić świeżą
papryczką chillitarty
ser gouda – ilość według upodobań
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Ze środka przy pomocy łyżeczki usuwamy gniazda nasienne tworząc z
cukinii łódeczki.Do malaksera wrzucamy
mięso mielone, pokrojoną
cebulę i ząbek
czosnku. Dodajemy
mozzarellę,
natkę pietruszki oraz
ostrą paprykę. Farsz wyrabiamy. Doprawiamy
pieprzem i
solą. Włączamy malakser i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Można równie wszystko posiekać ręcznie i wymieszać.
Cukinie faszerujemy farszem i przykrywamy tartym
serem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.