ßßß Cookit - przepis na Nawigacja we wpisach

Nawigacja we wpisach

nazwa

Wykonanie

Dobre to to. Proste to to. Szybkie to to. Musi się więc przepis na Pavlova znaleźć na blogu. Jest wiele przepisów do których potrzebne są żółtka z jajek. Ja kobieta ekonomiczna i perfekcyjna pani domu nie mogę sobie pozwolić na wyrzucanie białek. Mrożę się więc w pojemniku śniadaniowym i gdy on się zapełni pojawia się właśnie taka beza.
Składniki:
6-8 białek
400-500g cukru pudru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypt soli
łyżeczka octu winnego
Białka wraz z solą ubijamy na sztywną pianę. Partiami dodajemy cukier puder, ocet i mąkę. Miksujemy na najwyższych obrotach. Piana powinna być świecąca, dość zwarta i po wyjęciu mieszadeł „języczki” piany nie powinny opadać tylko stać sztywno. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pianę przekładamy na papier do pieczenia (można wcześniej narysować na nim okrąg o średnicy około 20 cm; ja obrysowuję talerz). Wyrównujemy boki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez kilka minut (około 5) następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Powinna popękać, lekko zbrązowieć i w dotyku powinna być twarda.
Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Śmietana 30% lub 36% (około 300ml)
2-3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy z cukrem na puch. Uważamy, żeby nie zrobiło się masło. Śmietana powinna być mocno schłodzona w lodówce.
Puszka brzoskwiń w syropie
Na wierzchu dekorujemy pokrojonymi w pół-plasterki brzoskwiniami. Wcześniej należy je porządnie odsączyć z syropu.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/beza-pavlova-z-bita-smietana-i-brzoskwiniami