ßßß Cookit - przepis na Pavlova z figami, pistacjami i miodem

Pavlova z figami, pistacjami i miodem

nazwa

Wykonanie

Jak zobaczyłam TEN przepis na blogu Madame Edith nie mogłam nie spróbować...
Składniki:
5 białek
250 g cukru pudru
szczypta soli
łyżeczka octu winnego
łyżka mąki ziemniaczanej
szklanka śmietanki kremówki
4 figi
3 łyżki płynnego miodu
3 - 4 łyżki posiekanych niesolonych pistacji
Pianę z białek ubić na sztywno ze szczyptą soli. Jak już będzie sztywna dodawać po łyżce cukier puder. Do sztywnej i błyszczącej piany należy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, poubijać jakieś 30 s. Na papierze do pieczenia wyłożyć pianę tworząc z niej mniej lub bardziej udane kółko (można sobie wcześniej narysować okrąg ołówkiem, ale mi się nigdy nie chce :). Bezę suszyć w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 100 stopni. Zostawić w piekarniku do ostudzenia albo na noc.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, wyłożyć na bezę. Udekorować figami pokrojonymi na plastry, polać miodem, posypać pistacjami. Podawać niezwłocznie.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2013/10/pavlova-z-figami-pistacjami-i-miodem.html