Wykonanie

Jak zobaczyłam TEN przepis na blogu Madame Edith nie mogłam nie spróbować...Składniki:5
białek250 g
cukru pudruszczypta
soliłyżeczka
octu winnegołyżka
mąki ziemniaczanejszklanka
śmietanki kremówki4
figi3 łyżki płynnego
miodu3 - 4 łyżki posiekanych niesolonych
pistacjiPianę z
białek ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Jak już będzie sztywna dodawać po łyżce
cukier puder. Do sztywnej i błyszczącej piany należy dodać
mąkę ziemniaczaną i
ocet, poubijać jakieś 30 s. Na papierze do pieczenia wyłożyć pianę tworząc z niej mniej lub bardziej udane kółko (można sobie wcześniej narysować okrąg ołówkiem, ale mi się nigdy nie chce :).
Bezę suszyć w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 100 stopni. Zostawić w piekarniku do ostudzenia albo na noc.Mocno schłodzoną
śmietankę ubić na sztywno, wyłożyć na
bezę. Udekorować
figami pokrojonymi na plastry, polać
miodem, posypać
pistacjami. Podawać niezwłocznie.Smacznego!

