ßßß Cookit - przepis na Tagliatelle z botwinką i krewetkami

Tagliatelle z botwinką i krewetkami

Wykonanie

Składniki
2 porcje
pęczek botwinki bez buraczków
miodowy sos winegret
3 łyżki sera ricotta lub twarożku koziego
3 łyżki oleju roślinnego
3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
2 łyżki masła
12 surowych dużych krewetek Tigers
100 g makaronu tagliatelle
tarty Parmezan
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Botwinkę dokładnie umyć, odciąć korzonki, osuszyć. Małe, środkowe liście odłożyć, polać miodowym sosem winegret, dodać ser ricotta i odstawić. Resztę liści pokroić na około 4 cm kawałki.
Na patelnię wlać 1 łyżkę oleju roślinnego, dodać czosnek i zrumienić, zdjąć z patelni i odłożyć. Na tą samą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i dodać masło. Włożyć pokrojone liście botwinki i podsmażyć na wolnym ogniu przez 1 - 2 minuty, ciągle mieszając. Doprawić solą oraz pieprzem.
Oderwać głowy krewetkom i obrać z pancerzy. Oprószyć solą i włożyć na rozgrzaną drugą patelnię z 2 łyżkami oleju roślinnego. Smażyć z każdej strony po 2 - 3 minuty, aż będą miękkie w środku.
Krewetki przełożyć na patelnię z botwinką, wymieszać. Makaron ugotować al dente, wyłożyć do głębokich talerzy razem z botwinką i krewetkami. Posypać zrumienionym czosnkiem oraz tartym Parmezanem. Podawać z sałatką z młodych listków botwinki i ricotty. Makaron doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, polać oliwą z oliwek extra virgin.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/botwinka/makaron_krewetki/przepis.html