To jedna z moich improwizowanych potraw. Zamierzałam zrobić bitki z wieprzowej łopatki ale mięso bardzo ładnie i cienko mi się rozbiło i postanowiłam zawinąć je w roladki. Nie miałam boczku więc po przeglądzie lodówki zdecydowałam się nadziać roladki plastrami białej kiełbasy. Do towarzystwa dodałam im klasycznie kiszone ogórki i cebulę. Przyprawiłam mięso pasującym do kiełbasypieprzem i majerankiem.ok. 60 dkg wieprzowej łopatkilaska białej kiełbasykiszony ogórekcebulasól, pieprz czarnymajeranekolej do smażeniaMięso pokroiłam w plastry i dość cienko rozbiłam. Posypałam solą, pieprzem i majerankiem. Na każdy kawałek mięsa położyłam po plasterku kiełbasy, kiszonego ogórka i cebuli. Zawinęłam ciasno w roladki i położyłam na patelni z rozgrzanym olejem złączeniem do dołu – wtedy się nie rozpadną. Obok mięsa położyłam na patelni resztę cebuli. Podsmażyłam na rumiano z każdej strony. Podlałam wodą i dusiłam do miękkości uzupełniając wodę w miarę jak wyparowywała. Na końcu sos zagęściłam niewielką ilością mąki rozbełtanej w wodzie.Wyszło pyszne obiadowe danie. Biała kiełbasa okazała się ciekawym nadzieniem do roladek i nadała im świetny smak, wraz z ogórkiem i cebulą. Polecam jako awaryjną odmianę nadziewanych zrazów.Smacznego !