Wykonanie
Biała kiełbasa pieczona w cydrze z dodatkiem
cebuli i
jabłek to doskonała propozycja na świąteczne śniadanie lub obiad. Dotąd piekłam
białą kiełbasę w
piwie, jednak goryczka z
piwa trochę mi przeszkadzała w potrawie. Cydr delikatniejszy od
piwa i lekko słodki okazał się świetnym dodatkiem do
białej kiełbasy. Jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego, ponieważ dobór składników dania był spontanicznym eksperymentem;)
Kiełbaski mimo, że ładnie się zrumieniły pozostały soczyste w środku.
Cebula i
jabłka poddusiły się w cydrze, który mocno się zredukowały i utworzył pyszny sos.


Składniki:1 kg surowej
białej kiełbasy3
cebule2 twarde
jabłkaok. 0 , 5 litra cydru1/2 łyżki
oleju do smażenia
cebuli1 łyżeczka
majeranku (lub więcej)2 szczypty
cynamonu1 gałązka świeżego
rozmarynu1-2 szczypty
solipieprz czarny mielony1/2 łyżeczki
cukruPrzygotowanie:
Cebule obrać i pokroić każdą na 8 części.
Cebulę podsmażyć na
oleju, krótko aby się lekko zrumieniła. Następnie dodać
sól i
majeranek.
Jabłka pokroić na 8 części, wyciąć gniazda nasienne, ułożyć skórką do
spodu i oprószyć
cynamonem (skórki nie posypywać).W naczyniu do zapiekania ułożyć
białą kiełbasę i zrobić po kilka nakłuć wykałaczką w każdej
kiełbasce (zapobiega to pękaniu kiełbasek podczas pieczenia).Następnie ułożyć
między kiełbaskami podsmażoną
cebulę i kawałki
jabłek (skórą do góry).Wlać cydr, w takie ilości aby
kiełbaski troszkę wystawały ponad powierzchnię płynu. Uwaga, ilość cydru jaką należy wlać zależy od wielkości naczynia ważne, aby nie zakrywał kiełbasek.Przed pieczeniem posypać
kiełbasę igiełkami
rozmarynu,
pieprzem i
cukrem (aby składniki ładnie się zrumieniły).
Kiełbasę piec 50 minut w temperaturze 190 stopni.Smacznego