ßßß

Składniki:1 kg surowej białej kiełbasy3 cebule2 twarde jabłkaok. 0 , 5 litra cydru1/2 łyżki oleju do smażenia cebuli1 łyżeczka majeranku (lub więcej)2 szczypty cynamonu1 gałązka świeżego rozmarynu1-2 szczypty solipieprz czarny mielony1/2 łyżeczki cukruPrzygotowanie:Cebule obrać i pokroić każdą na 8 części. Cebulę podsmażyć na oleju, krótko aby się lekko zrumieniła. Następnie dodać sól i majeranek.Jabłka pokroić na 8 części, wyciąć gniazda nasienne, ułożyć skórką do spodu i oprószyć cynamonem (skórki nie posypywać).W naczyniu do zapiekania ułożyć białą kiełbasę i zrobić po kilka nakłuć wykałaczką w każdej kiełbasce (zapobiega to pękaniu kiełbasek podczas pieczenia).Następnie ułożyć między kiełbaskami podsmażoną cebulę i kawałki jabłek (skórą do góry).Wlać cydr, w takie ilości aby kiełbaski troszkę wystawały ponad powierzchnię płynu. Uwaga, ilość cydru jaką należy wlać zależy od wielkości naczynia ważne, aby nie zakrywał kiełbasek.Przed pieczeniem posypać kiełbasę igiełkami rozmarynu, pieprzem i cukrem (aby składniki ładnie się zrumieniły).Kiełbasę piec 50 minut w temperaturze 190 stopni.Smacznego