Takie kanapki są nie tylko pyszne, ale również bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Nadają się zarówno na śniadanie, jak i na spotkanie ze znajomymi przy małym piwie - także na spotkania podczas oglądania piłki nożnej :) .1 metka tatarska wołowa, ok.200 g6 kromek chleba (dobrze smakuje także z chlebem razowym)1 duża cebula1 duży ogórek kiszony1 łyżeczka majerankusól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku1 łyżka olejuew. masło do smarowania chlebaCebulę obrać i jak najdrobniej posiekać. Zeszklić na gorącym oleju, dodając 1 łyżeczkę majeranku. Wymieszać. Zdjąć z ognia, by cebula nie zaczęła się smażyć ani rumienić, chodzi wyłącznie o to, by zrobiła się szklista. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem - smak powinien być wyrazisty. Odstawiamy, by wystygła.Kiszonego ogórka kroimy jak najdrobniej w kostkę.Kromki pieczywa smarujemy cienko masłem, następnie układamy metkę i po trochu siekanego ogórka i cebuli z majerankiem.