ßßß Cookit - przepis na Kanapki z metką tatarską i majerankową cebulką - nie tylko dla kibiców

Kanapki z metką tatarską i majerankową cebulką - nie tylko dla kibiców

nazwa

Wykonanie

Takie kanapki są nie tylko pyszne, ale również bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Nadają się zarówno na śniadanie, jak i na spotkanie ze znajomymi przy małym piwie - także na spotkania podczas oglądania piłki nożnej :) .
1 metka tatarska wołowa, ok.200 g
6 kromek chleba (dobrze smakuje także z chlebem razowym)
1 duża cebula
1 duży ogórek kiszony
1 łyżeczka majeranku
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
1 łyżka oleju
ew. masło do smarowania chleba
Cebulę obrać i jak najdrobniej posiekać. Zeszklić na gorącym oleju, dodając 1 łyżeczkę majeranku. Wymieszać. Zdjąć z ognia, by cebula nie zaczęła się smażyć ani rumienić, chodzi wyłącznie o to, by zrobiła się szklista. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem - smak powinien być wyrazisty. Odstawiamy, by wystygła.
Kiszonego ogórka kroimy jak najdrobniej w kostkę.
Kromki pieczywa smarujemy cienko masłem, następnie układamy metkę i po trochu siekanego ogórka i cebuli z majerankiem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/06/Kanapki-z-metka-tatarska-i-majerankowa-cebulka.html