Wykonanie
Pokazywałam już moją zieloną salatkę w kilku wersjach – samą, z
truskawkami, z
mandarynkami. Jej bazą jest
zielona sałata,
kapusta pekińska kiwi i
ogórek. Tym razem dodałam
truskawki,
pomarańczę i
płatki róż – kremowe, bo tak mi pasowało kolorystycznie. Składniki sosu zdecydowały, że dodałam ją da afrodyzjaków.pół główki
sałatykilka liści
kapusty pekińskiejkiwimały
ogórekpomarańczagarść
truskawekgarść
płatków różyłyżka
miodułyżka
soku z limonkicynamon,
imbirSałatę i
kapustę pekińską porwałam na kawałki, dodałam pokrojony w półplasterki
ogórek i lekko to posoliłam. Dodałam cząstki
pomarańczy, pokrojone
kiwi, pokrojone
truskawki i
płatki róż.Rozpuszczony
miód zmieszałam z
sokiem z limonki, dodałam sporą szczyptę
imbiru i
cynamonu. Sosem polałam
sałatkę i odstawiłam na kilkanaście minut do lodówki, żeby się „przegryzła”.
Sałatka jest lekka i pyszna a
płatki róż w tym sosie komponują się z resztą składników. Doskonała na letnią kolację, na przykład we dwoje… Smacznego !