Wykonanie
Zastanawiałam sie, jakie tu fikuśne danie zrobić na Prima Aprilis. Na obiad planowałam pizzę, klasyczną i mniejszą, wegańską dla córki. Przypomniało mi się, że mam w zamrażalniku resztę
mrożonego szpianku, tak z 15 deko. Postanowiłąm go dodać do pizzy wegańskiej, ale nie na wierzch lecz do ciasta i zrobic wegańską pizzę
szpinakową z warzywami.WEGAŃSKA PIZZA SZPINAKOWA Z WARZYWAMI1,5 szklanki
mąki10 g
drożdży3/4 szklanki
wodykilka łyżek
olejupół łyżeczki
cukrupół łyżeczki
soli15 dkg rozmrożonego
szpinakusmażone warzywa
Drożdże rozrobiłam z
cukrem, dodałam nieco letniej
wody, posypałam łyżką
mąki i odstawiłm w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski z
mąką i
solą wlałam wyrośnięty rozczyn, dodałam
olej i resztę
wody a na końcu
szpinak. Wyrobiłam to uderzeniami drewnianej łyżki aż ciasto odstawało od brzegów. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.40 minW międzyczasie podsmażyłam na
oleju warzywa –
cebulę,
paprykę,
pora,
pieczarki,
seler naciowy i trochę
kapusty pekińskiej-wszystko pokrojone w paski. Posypałam to
pieprzem czarnym i
ziołowy i
papryką, przesmażyłam z
przyprawami.Ciasto rozprowadziłam w formie do tarty, po 10 minutach, jak trochę podrosło, położyłam na nim podsmażone warzywa, duszone
pieczarki i wstawiłam do piekarnika na około pół godziny na 200 C.Zielona pizza okazała się pyszna, trochę przypominała w smaku mój placek
szpinakowy. Taka trochę odmiana w dzisiejszym wesołym dniu. Smacznego !