Wykonanie
Tym razem nic mi nie przeszkodziło w dołączeniu do akcji Małgosi – Wypiekanie na śniadanie. Propozycja- maślane
rogale z bloga Ciasto z dziurką bardzo mi się spodobała, bo uwielbiam
drożdżowe wypieki. Wprawdzie w ich forowaniu nie jestem tak biegła, jak niektóre koleżanki blogerki, rogaliki, jak to
ciasto drożdżowe wyrastają nie tak równo, jak bym chciała, ale wyszły tak smaczne, że mankamenty się nie liczyły . Znikają szybko500g
mąki pszennej2 łyżki
miodu5 łyżek ciepłej
wody30g
drożdży świeżych100ml
mleka50g
masła1
jajko1/4 szklanki
cukruode mnie- szczypta
soli i łyżka
wiśniówkiNa wierzch:1
jajkomakJa zrobiłam nieco inaczej, według swoich zwyczajów dotyczących
ciasta drożdżowego.
Drożdże rozpuściłam w
mleku, bo tak mi lepiej wychodzi.
Drożdże rozrobiłam z łyżeczką
cukru w miseczce, dodałam 1/3 szklanki letniego
mleka, wymieszałam, posypałam łyżką
mąki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 minut.
Masło stopiłam i wystudziłam do temperatury pokojowej.
Mąkę z odrobiną
soli wsypałam do miski.
Cukier wymieszałam z
jajkiem, ubijając lekko widelcem. Do
mąki dodawałam stopniowo mieszając drewnianą łyżką wyrośnięte
drożdże,
cukier z
jajkiem i płynny
miód , resztę letniego
mleka i
wody ,
wiśniówkę ( przyspiesza rośnięcia i dodaje aromatu) i stopione
masło. Wyrabiałam dokładnie ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto odstawało od brzegów miski i pojawiły się pęcherzyki powietrza. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę, żeby podwoiło objętość.Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwie części. każdą rozwałkowałam na koło i podzieliłam na osiem trójkątów. Każdy trójkąt zwijałam i formowałam rogaliki.Ułożyłam je na natłuszczonej blasze, posmarowałam rozkłóconym
jajkiem i posypałam
makiem. Zostawiłam w ciepłym miejscu na ok. 20 minut, żeby podrosły.Piekłam w 180 C około 20 minut, aż się zezłociły.Rogaliki wyszły pyszne, u mnie błyskawicznie znikają. Dziękuję Ci Małgosiu za pomysł na wspólne pieczenie, koleżankom za wymianę doświadczeń a efekty wspólnego pieczenia można zobaczyć tutaj .Smacznego !