Wykonanie

Każdy kto z różnych względów ( alergia, weganizm ) zajmuje się wypiekami bez
jajek ma na to swoje sposoby. Moim ulubionym jest dodanie spulchniającego puree z
owoców lub warzyw.
Cukinia idealnie do tego się nadaje i dlatego przygotowując słodkości na przyjazd córki- weganki postanowiłam zrobić muffinki z jej dodatkiem. Obraną i pokrojoną
cukinię podsmażyłam krótko na
oleju, dodałam nieco
wody i dusiłam do miękkości.
Potem ją zmiksowałam i puree do wypieków gotowe .1,5 szklanki
mąki2/3 szklanki
cukrułyżka
kakao1/3 szklanki
oleju1/3 szklanki
mleka sojowego1/2 szklanki mocnej
kawy1/2 szklanki puree z
cukinii1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaspora szczypta
cynamonu i mniejsza
kardamonuMąkę,
kakao,
cukier,
proszek do pieczenia i
przyprawy wsypałam do miski i wymieszałam. Dodałam mieszając łyżką
olej,
mleko sojowe,puree z
cukinii i
kawę. Wymieszałam dokładnie. Łyżką nakładałam do muffinkowej formy do 2/3 wysokości. Z tej ilości wyszło mi ich 12. Piekłam około 25 minut w 180 C.Muffinki wyszły smaczne i aromatyczne, lekko wilgotne dzięki
cukinii. W smaku była zupełnie niewyczuwalna, dominował smak
kawy i przypraw. Polecam wszystkim amatorom ciast bez
jajek.Smacznego !