Wykonanie
Sernik na zimno z
truskawkami i
galaretką to letnia klasyka. Tym razem u mnie w wersji waniliowej , z
serków waniliowych i
greckiego jogurtu. Lżejszy, niż zwykły sernik , pyszny i orzeźwiający. Dodałam nutkę
mięty, żeby jeszcze ożywić smak – włożyłam gałązkę do gorącej
galaretki, żeby ta przeszła jej smakiem i zapachem. Wyszło prawdziwe letnie cudo !2
serki waniliowe 125 g
jogurt grecki 400 głyżka
cukru-pudru1/2 szklanki
mleka2 łyżki
żelatyny ( z małym czubkiem)
galaretka malinowagałązka
miętytruskawkiNajpierw rozpuściłam w przepisowej ilości wrzątku
galaretkę, dobrze wymieszałam i wrzuciłam do niej gałązkę
mięty.
Żelatynę namoczyłam w 3 łyżkach przegotowanej zimnej
wody na 5 minut.
Potem zalałam zimnym
mlekiem , wstawiłam do mikrofalówki na 300 w na minutę, energicznie rozmieszałam, a że nie była do końca rozpuszczona, wstawiłam jeszcze na 20 sekund – wtedy po rozmieszaniu już była dobra. Dodałam ją do miski, w której zmieszałam
jogurt z
cukrem-pudrem i
serki waniliowe, wymieszałam dokładnie. Przełożyłam do formy i wstawiłam do lodówki.Po 10 minutach , kiedy serniczek lekko się ściął, powciskałam w niego lekko umyte i odszypułkowane
truskawki.Gdy
galaretka, którą często mieszałam, ostygła, niewielką jej ilość wylałam na sernik z
truskawkami, tak, żeby
owoce się przykleiły i wstawiłam do lodówki . Gdy zastygła, wlałam dopiero resztę
galaretki i zastudziłam w lodówce.Po
trzech godzinach sernik był gotowy i kroił się bez problemu. Waniliowa masa serowa,
truskawki i
galaretka pachnąca
miętą – czego chcieć więcej ? Smaki lata w pełni.Smacznego !