Wykonanie
To placek
owocowy według starego rodzinnego przepisu, który pamiętam od zawsze. W sezonie – z aktualnymi
owocami, zimą- jako szarlotka, bo słoiki z
musem jabłkowym stały zawsze w piwnicy. Wszyscy bardzo go lubiliśmy, teraz ja często robię moim dzieciom. Próbowałam robić to ciasto w kuchence ( patrz makowiec), gdy miałam zajęty piekarnik i kiedyś gdy się spieszyłam bo córcia miała ochotę na szarlotke z
lodami. Ale z
truskawkami,
wiśniami,
śliwkami i kruszonką najlepiej wychodzi w piekarniku. Kuchenkę jednak wykorzystałam – do zmiękczenia
margaryny ( 2 min na 300 W), bo zapomniałam wcześniej wyjąć z lodówki… Podaję przepis:kostka
margaryny ( i łyżka do kruszonki)3
jajkaduża kwaśna
śmietana( 400 g)
kisiel cytrynowy3/4 szklanki
cukrucukier waniliowyok.60 dkg
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczeniatruskawkiMiękką margarynę z
cukrem i
cukrem waniliowym ucieramy drewnianą pałką w misce. Dodajemy po jednym
jajku,
potem kisiel cytrynowy.
Mąkę z proszkiem dodajemy stopniowo, na przemian ze
śmietaną. Ciasto musi być bardzo gęste, pod koniec uciera się z trudem. Wykładamy na dużą blachę. Na wierzch układamy umyte i obrane
truskawki, niezbyt gęsto. Kruszonkę robimy z dużej łyżki
margaryny, 3 łyżek
cukru i 4 łyżek
mąki. Ja wsypuję do miski i dosłownie „kruszę” palcami, ale czytałam, że można zrobić i mikserem. Posypać kruszonką
truskawki i piec ok.45 min w 180 C.Z tego samego ciasta można zrobić szarlotkę w ten sposób : dodajemy tylko 2/3
śmietany, wykładamy 2/3 ciasta na blachę, na to
mus jabłkowy, resztę ciasta rozrzedzamy pozostałą
śmietaną i kładziemy na wierzch. Po upieczeniu posypujemy
cukrem- pudrem, lukrujemy, lub polewamy
polewą czekoladową. Moja rodzina tak lubi tę szarlotkę, że domagają się jej nawet gdy są inne
owoce. Piekę wtedy „dwa w jednym” – pół blachy szarlotki, pół
owocowego. Wygląda to tak: