ßßß
Na swoje okrągłe urodziny zamarzyłam sobie tort w smakach tiramisu z malinowa nutą. Upiekłam biszkopt kawowy i zrobiłąm masę z serka z masłem zwykłym i kakaowym oraz z malin zebranych w lesie przez moją córcię i męża :
4 jajka3/4 szklankicukruszklanka mąki2 łyżki kawy mielonejłyżka mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/3 szklanki wódki z sokiem malinowym60 dkg mielonego twarogu3 łyżki cukru-pudru1/2 kostki masła2 łyżki masła kakaowegoszklanka leśnych malin przesypana cukremmaliny do przybrania1/2 tabliczki stopionej czekoladyMaliny przebrałam,umyłam ostrożnie i przesypałam cukrem ,żeby puściły sok. Odcedziłam, do soku dodałam kieliszek wódki.Jajka ( duże) utrzepałam z cukrem na puszystą masę i miksując na najmniejszych obrotach dodawałam mąkę z proszkiem,kawę i mąkę ziemniaczaną. Upiekłam w 175 C około 35 minut, do suchego patyczka. Wystudziłam w uchylonym piekarniku – troszkę opadł,ale niewiele i dał się przekroić na trzy blaty, które nasączyłam wódką z sokiem malinowym.Masło kakaowe jest bardzo twarde, ale też twardnieje po zastudzeniu i dzięki temu nie musiałam dodawać do masy żelatyny. Stopiłam je w kuchence mikrofalowej na 300 W, dwa razy po 2 minuty, mieszając.Miękkie masło zmiksowałam z cukrem-pudrem na puszystą masę , dodawałam po łyżce sera i na końcu , po trochu stopione i wystudzone masło kakaowe. 1/3 masy zostawiłam białą , do reszty dodałam maliny i wstawiłam obie masy na pół godziny do lodówki, zeby nieco stężaly.Blaty przełożyłąm masą malinową , na wierzchu rozsmarowałam masę białą. Przybrałam malinami i polałam w łaciate wzorki stopioną czekoladą. Wstawiłam do lodówki na noc.Tort godny urodzin – pyszny ! Maliny pasują do serka, masy do kawowego biszkoptu nasączonego malinowym pączem. Bardzo jestem z niego zadowolona i wszystkim smakował, bo nie czekaliśmy z nim do podwieczorku, tylko napoczęliśmy w porze drugiego śniadania.Smacznego !