Wykonanie

Na swoje okrągłe urodziny zamarzyłam sobie tort w smakach tiramisu z malinowa nutą. Upiekłam
biszkopt kawowy i zrobiłąm masę z
serka z
masłem zwykłym i
kakaowym oraz z
malin zebranych w lesie przez moją córcię i
męża :

4
jajka3/4 szklankicukruszklanka
mąki2 łyżki
kawy mielonejłyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 szklanki
wódki z sokiem malinowym60 dkg mielonego
twarogu3 łyżki
cukru-pudru1/2 kostki
masła2 łyżki
masła kakaowegoszklanka leśnych
malin przesypana
cukremmaliny do przybrania1/2 tabliczki stopionej
czekoladyMaliny przebrałam,umyłam ostrożnie i przesypałam
cukrem ,żeby puściły sok. Odcedziłam, do soku dodałam kieliszek
wódki.
Jajka ( duże) utrzepałam z
cukrem na puszystą masę i miksując na najmniejszych obrotach dodawałam
mąkę z proszkiem,
kawę i
mąkę ziemniaczaną. Upiekłam w 175 C około 35 minut, do suchego patyczka. Wystudziłam w uchylonym piekarniku – troszkę opadł,ale niewiele i dał się przekroić na trzy blaty, które nasączyłam
wódką z sokiem malinowym.
Masło kakaowe jest bardzo twarde, ale też twardnieje po zastudzeniu i dzięki temu nie musiałam dodawać do masy
żelatyny. Stopiłam je w kuchence mikrofalowej na 300 W, dwa
razy po 2 minuty, mieszając.Miękkie
masło zmiksowałam z
cukrem-pudrem na puszystą masę , dodawałam po łyżce
sera i na końcu , po trochu stopione i wystudzone
masło kakaowe. 1/3 masy zostawiłam białą , do reszty dodałam
maliny i wstawiłam obie masy na pół godziny do lodówki, zeby nieco stężaly.Blaty przełożyłąm masą
malinową , na wierzchu rozsmarowałam masę białą. Przybrałam
malinami i polałam w łaciate wzorki stopioną
czekoladą. Wstawiłam do lodówki na noc.Tort godny urodzin – pyszny !
Maliny pasują do
serka, masy do
kawowego biszkoptu nasączonego
malinowym pączem. Bardzo jestem z niego zadowolona i wszystkim smakował, bo nie czekaliśmy z nim do podwieczorku, tylko napoczęliśmy w
porze drugiego śniadania.Smacznego !