Wykonanie
Sernikobrownie już kiedyś robiłam, ale wyszło mi łaciate. Teraz też spróbowałam w kuchence mikrofalowej, ale nieco innym sposobem. No i warstwę
serową zrobilam z
jogurtu greckiego, co nadało jej puszystości i delikatności.SPÓD:szklanka
mąkiduża łyżka
kakao½ szklanki
cukru¼ szklanki
oleju¼ szklanki
mleka1
jajkołyżeczka
proszku do pieczeniaspora szczypta
cynamonuMasa serowa
jogurt grecki3
jajka4 łyżki
cukruNajpierw zmieszałam suche skladniki
spodu, dodalam mieszając ( nie miksując)
olej,
mleko a na końcu
jajko. Włożyłam to do natłuszczonego naczynia i wstawilam do kuchenki na 5 min na 600 w , zeby sie „podpiekło”.W tym czasie roztrzepałam lekko
jajka z
cukrem i trzepiąc rózgą, dodałam stopniowo
jogurt. Wylałam to na podpieczony spód i wstawiłam do kuchenki najpierw na 5 min na 500 W,
potem na 8 min na 600 W.Ciasto ostudziłam i wstawiłam do lodówki, bo miało delikatna konsystencję i po
pobycie w lodówce łatwiej sie kroi. Po dwóch godzinach jest akurat. Poszło prawie całe na podwieczorek, ledwo ocalilam kawałek na śniadanie – takie było pyszne.Smacznego !