Wykonanie

Kiedy spytałam rodzinkę, czy chcą klasyczne
schabowe, czy jakieś nietypowe, opowiedzieli się za tymi drugimi. Zajrzałam do lodówki i nie znalazłam niczego ciekawego do ich nadziania, ale znalazłam sporo
cebuli. Widziałam gdzieś na blogach i forach kulinarnych smażoną
cebulkę z
przecierem pomidorowym jako dodatek do
mięs i taką właśnie
cebulą postanowiłam nadziać nasze
schabowe, po czym złożyć je na pół jak pierogi, opanierować w
jajku i usmażyć. Do
cebuli z
pomidorami wkruszyłam trochę
pomidorów suszonych, dodałam też wędzonej
papryki i wyszło pyszne nadzienie.4 kotlety
schabowe3 duże
cebule1,5 łyżki
koncentratu pomidorowegosól,
pieprzpapryka słodka i wędzonagarśc pokruszonych
suszonych pomidorówjajko do panierowania
olej do smażenia
Cebulę pokroiłam w półplasterki i podsmażyłam na rozgrzanym
oleju, dodając
pieprz ,
papryki i
suszone pomidory. Gdy się zeszkliła, podlałam odrobiną
wody i przykryłam pokrywką. Na końcu dodałam
koncentrat pomidorowy i posoliłam.Kotlety rozbiłam, posypałam
solą i
pieprzem. Na połowie każdego położyłam przestudzone
cebulowe nadzienie, złożyłam, przydusiłam brzegi jak przy pierogach i takie złożone zanurzyłam w rozbełtanym
jajku – samym, bez
bułki tartej. Smażyłam na rumiano z obu stron, sprawdzając ich miękkośc widelcem.Zjedliśmy je z
ziemniakami i surówką i bardzo nam takie
cebulowe kotlety smakowały. A taką
cebulkę muszę kiedyś zrobić osobno, jako dodatek do
mięsa. Smacznego !