Wykonanie
To była najpierw
sałatka z
ogórków,
cebuli i
pietruszki, robiona do słoiczków na zimę. Kiedyś zostało mi trochę i stwierdziłam, że na surowo smakuje bardzo dobrze i świeżo, a że świeżość to dla mnie najważniejsza cecha papierówki, dodałam do niej zielonych jabłuszek, niewiele, ale tak, żeby czuć było ich smak. W
sałatce smaki się mieszają,
jabłko smakuje
ogórkiem,
ogórek jabłkiem, wszystko
cebulką i
pietruszką i to właśnie jest fajne! Podaję przepis:2-3
ogórki, grube, takie nie do kiszeniaduża
cebula2 papierówki2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiłyżka
octu winnego2 łyżki
oliwyspora szczypta
soli i
cukru½ łyżeczki
pieprzu ziołowegoOgórki obieramy w paski i kroimy w cienkie plasterki,
cebulę w ćwierćkrążki,
jabłka bez obierania, w półplasterki. Solimy to wszystko solidnie( ja „na oko”), dodajemy
pietruszkę i zostawiamy na 15 min, żeby zmiękło i puściło
wodę. Po tym czasie odlewamy tę
wodę, dodajemy
cukier,
pieprz ziołowy,
oliwę i
ocet, mieszamy i wstawiamy na conajmniej 15 min do lodówki, żeby się przegryzło.
Sałatka przyjemnie chrupie, jest pyszna do
wędlin i
mięsa – pieczeni i grillowanego. Smacznego!A, jak zrobić
sałatkę ogórkową na zimę, napiszę niebawem.