ßßß
Składniki (2 porcje):500 g ziemniaków sałatkowych (ja dałem młode ziemniaki)1 ogórek sałatkowy1/2 cebuli, drobno posiekanej100 ml bulionu wołowego2 łyżki octu winnego1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżka natki pietruszki, posiekanejsól, pieprz - do smakuZiemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Odparować, wystudzić, a następnie obrać i pokroić w niezbyt grube plasterki. Wrzucić do miseczki razem z cebulą.Ogórek obrać i pokroić w cienkie słupki (najlepiej mandoliną). Posolić, aby puścił sok, a następnie odcisnąć.Z gorącego bulionu, octu, oliwy, soli i pieprzu przygotować marynatę. Zalać ziemniaki i cebulę gorącym płynem i odstawić na kwadrans. Następnie do sałatki dodać ogórek i natkę pietruszki; wymieszać i wstawić na kwadrans do lodówki.Smacznego :-)Zapraszam na pozostałe sałatki ziemniaczane: