ßßß
U mnie w domu na Wielkanoc największym powodzeniem cieszą się domowe wędliny. Robię tradycyjnie peklowaną i gotowaną szynkę, w ten sam sposób robioną pierś z kurczaka, białą kiełbasę w słoikach, pieczoną karkówkę do krojenia na zimno. Oprócz tego powodzeniem cieszą się roladki z kurczaka z różnymi nadzieniami, podane na zimno, pokrojone w plastry. W tym roku zrobiłam dwa rodzaje, dodając suszone pomidory – z mielonym mięsem oraz z boczkiem i pleśniowym serem.filety z kurczakasuszone pomidory z zalewymięso mieloneser cammembertplastry wędzonego boczkusól, pieprz czarny i biały, papryka wędzona, bazylia suszona, oreganoolej do smażeniaMięso z kurczaka rozbijamy niezbyt cienko. Posypujemy solą, pieprzami, wędzoną papryką. Do mięsa mielonego dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano.Na plastry kurczaka kładziemy mielone mięso, zwijamy w roladki, spinamy wykałaczkami lub owiązujemy nitką.Te z serem i boczkiem przygotowujemy tak : na mięso kładziemy kawałki sera w plastrach, na to boczek wędzony i suszone pomidory z zalewy. Zwijamy w ten sam sposób.Smażymy roladki na patelni, najlepiej grillowej, po kilka minut z każdej strony. Te z mięsem smażymy nieco dłużej, by w środku nie były surowe – możemy je lekko podlać wodą i poddusić pod przykryciem.Roladki studzimy i podajemy na zimno pokrojone w grube plastry. U mnie cieszą się dużym powodzeniem i znikają błyskawicznie. Oczywiście można podać je także na ciepło na obiad czy kolację.Smacznego !