ßßß Cookit - przepis na PONIEDZIAŁKOWE KOTLETY CHLEBOWE

PONIEDZIAŁKOWE KOTLETY CHLEBOWE

nazwa

Wykonanie

Teraz zrobiłam je nieco inaczej, wykorzystujęc dodatkowo zapasy czerstwego chleba, które zostały mi po weekendzie. Wyszło coś tak fajnego i smacznego , że postanowiłam się nimi pochwalić:
miseczka ugotowanego mięsa z rosołu
2 jajka
½ szklanki mąki kukurydzianej
4-5 kromek czerstwego chleba
kilka łyżek rosołu
2 łyżki oliwy
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, majeranek
okruszki chleba razowego do panierki
Chleb wysuszyłam w kuchence mikrofalowej ( na 300 W, trzeba to robić ostrożnie, po minucie a nawet po 30 sek, bo łatwo się przypala. Tak samo suszę chleb na grzanki do zup-kremów).
Wystudzony zawinęłam w ścierkę i potraktowałam na desce tłuczkiem do mięsa, bo boję się zepsuć blender- nie ma zbyt wysokich obrotów. Wyszła mi konsystencja tartej bułki o różnej grubości. To samo zrobiłam z chlebem razowym na panierkę.
Posiekane mięso, pokruszony chleb, przyprawy i piertuszkę połączyłam w misce z jajkami. Dodałam mąki kukurydzianej do gęstości i wlałam trochę rosołu i oliwę. Zostawiłam na 20 minut, żeby namiękło i „przegryzło się”.
Formowałam owalne klopsiki i obtoczyłam je w pokruszonym chlebie razowym, przesianym przez grube sito. Już miałam rozgrzać olej na patelni, kiedy mój organizm zaprotestował przeciwko dodatkowej porcji tłuszczu – wczoraj zrobiło się o wiele cieplej… Postanowiłam ułożyć klopsiki na posmarowanym olejem talerzu i wstawić je do kuchenki mikrofalowej na 700 W na 8 minut. Kto się dziwi, niech wie, że ten sposób wypraktykowałam robiąc kotlety wegańskie z warzyw dla Córki – masa bez jajek przy smażeniu na patelni ma tendencję do rozpadania się, a w kuchence kotlety wegańskie udają się bez problemów – na przykład
Źródło:http://grazynagotuje.pl/poniedzialkowe-kotlety-inaczej