ßßß
WSZYSTKIM CZYTELNIKOM MOJEGO BLOGA ŻYCZĘ RADOSNYCH, POGODNYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT. NIECH WIELKANOCNY STÓŁ ZJEDNOCZY RODZINY I PRZYJACIÓŁ I DA POSTAWĘ DO ROZMÓW W MIŁEJ ATMOSFERZEPowyżej wielkanocny baranek do koszyczka ze święconką, dzieło mojej Młodszej .A teraz przepis na improwizowane ciasto z wykorzystaniem białek pozostałych od ciasta na mazurek :
Mazurek , który piecze moja córka od kilku lat wymaga do ciasta czterech żółtek. Białka zostają i wpadłam na pomysł, jak je wykorzystać. Jasne ciasto dobrze wygląda z makiem, zrobiłam więc „piegusek” na bazie przepisu na proste ciasto jogurtowe. Piekarnik był zajęty, a ja już padałam ze zmęczenia, zrobiłam więc pieguska w mikrofalówce. Wykończyłam go w mój ulubiony sposób – drążonymi wiśniami z kompotu i polewą czekoladową.1, 5 szklanki mąki2 łyżki maku1/2 szklanki jogurtu naturalnegopół szklanki wody gazowanej1/3 szklanki oleju4 białka4 łyżki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki wiśni drążonych z kompotupolewa czekoladowaBiałka roztrzepujemy z cukrem, mieszając dodajemy olej i jogurt, następnie mąkę z proszkiem, mak, wodę gazowaną . Wlewamy ciasto do odpowiedniego naczynia, natłuszczonego i wstawiamy do kuchenki na 4 min na 500 W, potem na 10-12 min na 600W. Wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia.Gotowe polewamy polewą po wierzchu, układamy na nim wiśnie i polewamy je też.Pyszny i ciekawy placek, no i białka wykorzystane .Smacznego !