Wykonanie

WSZYSTKIM CZYTELNIKOM MOJEGO BLOGA ŻYCZĘ RADOSNYCH, POGODNYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT. NIECH WIELKANOCNY STÓŁ ZJEDNOCZY RODZINY I PRZYJACIÓŁ I DA POSTAWĘ DO ROZMÓW W MIŁEJ ATMOSFERZEPowyżej wielkanocny baranek do koszyczka ze święconką, dzieło mojej Młodszej .A teraz przepis na improwizowane ciasto z wykorzystaniem
białek pozostałych od ciasta na mazurek :

Mazurek , który piecze moja córka od kilku lat wymaga do ciasta czterech
żółtek.
Białka zostają i wpadłam na pomysł, jak je wykorzystać. Jasne ciasto dobrze wygląda z
makiem, zrobiłam więc „piegusek” na bazie przepisu na proste ciasto
jogurtowe. Piekarnik był zajęty, a ja już padałam ze zmęczenia, zrobiłam więc pieguska w mikrofalówce. Wykończyłam go w mój ulubiony sposób – drążonymi
wiśniami z kompotu i
polewą czekoladową.1, 5 szklanki
mąki2 łyżki
maku1/2 szklanki
jogurtu naturalnegopół szklanki
wody gazowanej1/3 szklanki
oleju4
białka4 łyżki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
wiśni drążonych z kompotu
polewa czekoladowaBiałka roztrzepujemy z
cukrem, mieszając dodajemy
olej i
jogurt, następnie
mąkę z proszkiem,
mak,
wodę gazowaną . Wlewamy ciasto do odpowiedniego naczynia, natłuszczonego i wstawiamy do kuchenki na 4 min na 500 W,
potem na 10-12 min na 600W. Wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia.Gotowe polewamy polewą po wierzchu, układamy na nim
wiśnie i polewamy je też.Pyszny i ciekawy placek, no i
białka wykorzystane .Smacznego !